Radar · Inrikes

Hantering av radioaktivt avfall ska bli bättre

Hanteringen av radioaktivt material från sjukvård, industri och forskning måste förbättras, menar regeringen.

Regeringen vill ta fram en nationell kartläggning för att få fram bättre rutiner för hanteringen av radioaktivt avfall som kommer från industrin och sjukvården.

”Icke kärntekniskt” radioaktivt material kommer från tusentals olika verksamheter i Sverige som inte är kärnkraftverk. Det handlar om områden som sjukvård, industri och forskning och som genererar cirka fem procent av allt radioaktivt avfall i Sverige.

Eftersom det finns brister i systemet för hantering av det radioaktiva materialet får Strålsäkerhetsmyndigheten i uppdrag att göra en kartläggning av hur ser ser ut idag och vilka åtgärder som behövs inför framtiden.

– Radioaktivt avfall ska alltid hanteras så att människor och miljö skyddas mot skadlig verkan av strålning. Avsaknaden av ett heltäckande system för omhändertagande av radioaktivt avfall från icke kärnteknisk verksamhet har varit känt under en längre tid, utan att tidigare regeringar har vidtagit nödvändiga åtgärder. Nu tar den här regeringen det första steget mot en heltäckande lösning, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

Exakt vilka brister som systemet har idag, framgår inte av pressmeddelandet.

Uppdraget ska redovisas senast den 31 oktober 2024.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV