Över hundratusen människor, däribland Greta Thunberg och Emma Thompson, har skrivit under ett öppet brev till Shell efter att oljebolaget lämnat in en stämning mot de Greenpeace-aktivister som äntrade en plattform förra året.
Det är ett av de största åtalen mot Greenpeace någonsin. Shell vill ha uppemot 100 miljoner kronor i skadestånd för att en av deras plattformar stormades av fyra klimataktivister förra året utanför Kanarieöarna när den var på väg mot Shetlandsöarna, rapporterar The Guardian.
Greenpeace har gått ut med att rättegångskostnaderna och ett eventuellt skadestånd kommer att gå loss på flera miljoner. Greenpeace har också frågat sina medlemmar om att skänka mer pengar till organisationen.
Nu har över hundratusen personer skrivit under ett öppet brev till Shell där de protesterar mot stämningen som de anser vara en hämndaktion mot Greenpeace. Bland de som har undertecknat brevet finns över trettio kända personer, däribland Emma Thompson och Greta Thunberg, samt musiker och jurister.
Legitima krav
I brevet är de kritiska mot Shell som de anser borde sluta borra för olja och i stället börja stötta de människor som har drabbats av klimatförändringarna.
“Det här är helt legitima krav och era transparenta försök att skrämma dem är uppseendeväckande och ärligt talat farliga,” skriver de i det öppna brevet.
Syre har tidigare rapporterat om Shells stämningsansökan och vad som har kritiserats för att vara en aggressiv juridisk taktik för att tysta miljöorganisationen Greenpeaces protester.
Greenpeace UK menar att det hela är en absurd sitation där oljejättar som Shell får nya tillstånd från brittiska regeringen att fortsätta att borra efter olja och samtidigt tillåts “slänga stämningsansökningar mot klimatgrupper som vågar utmana dem”, rapporterar The Guardian.
Shell har svarat på kritiken med att man inte alls försöker tysta några protester men att dessa måste genomföras på ett säkert och lagligt sätt. Aktionen mot plattformen, menar bolaget, var farlig och har kunnat utsatt människor för fara.
Stämningsansökan är menad att hindra en eskalerande situation med fler aktioner mot plattformarna, skriver Shell till The Guardian.