Radar · Utrikes

Över tusen döda i jordbävningen i Marocko

Boende tar skydd på ett torg i Marrakech efter skalvet i fredagskväll.

Dödssiffran fortsätter att stiga efter den kraftiga jordbävningen i Marocko. Antalet döda är över 1 000 och mer än 1 200 är skadade. Jordbävningen kan vara den kraftigaste någonsin i regionen.

Jordbävningen inträffade sent på fredagskvällen och hade sitt centrum långt under jord i Atlasbergen söder om den kända turiststaden Marrakech i södra Marocko. Den hade en magnitud på 6,8, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

– Minst tio av mina familjemedlemmar har dött, säger Marrakechbon Houda Outassaf.

Flera av de drabbade byarna ligger svåråtkomligt uppe i bergen i provinsen al-Haouz där vägar blockerats efter skalvet eller proppats igen av bilar. Människor larmar om delvis eller helt förstörda hus och arbetet med att rensa vägarna pågår. De stora avstånden mellan bergsbyarna gör dock att det kommer ta tid att nå fram med hjälp till drabbade och få reda på katastrofens egentliga omfattning, säger Abderrahim Ait Daoud, företrädare för staden Talat N’Yaaqoub i provinsen.

Under dagen klarnade situationen och skadeläget något – och med det steg antalet offer kraftigt. Under lördagen har dödstalet i Marocko stigit stadigt och nådde på eftermiddagen drygt 1 000 människor, enligt inrikesdepartementet. Över 1 200 har skadats.

"Sover utomhus"

Videoklipp i sociala medier visar skadade hus och människor som rusar ut på gator. Och skalvet ska ha känts av i stora delar av landet. I världsarvsstaden Marrakech syns skador på de omtalade röda murarna som omger den gamla stadskärnan.

På gatorna arbetar människor och räddningsarbetare febrilt och grävde bland rasmassorna i sökandet efter överlevande.

Marrakechbon Houda Outassaf gick omkring på torget Jemaa el-Fna i gamla delarna av staden, där en minaret kollapsat, när marken började skaka.

– Vi är i säkerhet, men jag är fortfarande chockad.

– Minst tio av mina familjemedlemmar har dött. Jag kan knappt tro det, jag träffade ju dem för bara två dagar sedan, säger han.

Natten har många människor tillbringat utomhus av rädsla för efterskalv och gatorna har fyllts med människor som sovit sittandes eller liggandes på marken.

Inte säkert

Enligt marockanska myndigheter kan det vara den kraftigaste jordbävning som inträffat hittills i landet. Myndigheterna angav magnituden till 7. USGS varnade direkt för att det finns risk för stora ekonomiska skador, men också för personskador med tanke på att många bor i icke jordbävningssäkrade hus.

Jordbävningen inträffade mellan städerna Agadir och Marrakech. 1960 drabbades Agadir av en förödande jordbävning där närmare 15 000 personer omkom. Sedan dess har byggnadsregler i Marocko skärpts, men många byggnader, särskilt hus på landsbygden, är inte konstruerade för att stå emot kraftiga skakningar.

Svenska UD har inga rapporter om skadade eller omkomna svenskar.
Svenskar som befinner sig i området uppmanas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

– Alla svenskar som befinner sig i området uppmanas också att anmäla sig till den så kallade svensklistan samt att följa den svenska ambassadens reseinformation på webbsidan Sweden abroad, säger Philippa Westling på UD:s pressjour till TT.

Ambassaden i Rabat följer utvecklingen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV