Radar · Politik

Sverige ser över bistånd till Palestina

Fler än 700 personer har dödats i Israel och ytterligare nära 500 i Gaza under de pågående striderna.

Efter Hamas attack mot Israel ska regeringen granska det svenska biståndet till de palestinska områdena. I fjol förmedlade Sida totalt 427 miljoner kronor till palestinierna.

Flera partiledare vill att Sverige stoppar eller fryser biståndet till de palestinska territorierna.

Förra året förmedlade Sverige totalt 453 miljoner kronor till palestinierna, enligt OpenAid. Biståndsmyndigheten Sida stod för den största delen, 427 miljoner kronor. Resten förmedlades av bland annat Folke Bernadotteakademin, Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sida-biståndet består av två delar – utvecklingsbistånd och humanitärt stöd.
Det som ska ses över är enligt biståndsminister Johan Forssell (M) utvecklingsbiståndet.

”Vi kommer att nagelfara varje krona i utvecklingsbiståndet för att säkerställa att det inte går till några som helst destruktiva krafter”, skriver han på X, tidigare Twitter.

EU stoppar

På måndagen meddelade EU att allt utvecklingsstöd till palestinierna fryses omedelbart. Totalt handlar det om utbetalningar på knappt 700 miljoner euro som stoppas.

Det svenska utvecklingsbiståndet till palestinierna låg förra året på nästan 300 miljoner kronor. Sedan dess har den nya regeringen sänkt nivån. I år har cirka 110 miljoner delats ut hittills.

Utvecklingsbiståndet ges både till Gaza och Västbanken och enligt Sida går den största delen till civilsamhällesorganisationer och multilaterala organisationer, som olika FN-organ och liknande, som arbetar för att främja demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, jämställdhet och anti-korruption.

En mindre del, mindre än 1 procent, uppges gå direkt till den palestinska myndigheten på Västbanken.

”Det gäller framför allt riktade programstöd till Palestinas miljömyndighet”, skriver Sida i ett mejl.

Biståndet till de palestinska områdena har tidigare fått kritik av bland andra KD- och L-ledamöter för att gå till ”terrorism, hatpropaganda och korruption”. Men Sida hävdar att odemokratiska organisationer inte får något stöd och uppföljningen uppges vara noggrann.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV