Radar · Inrikes

Judiska ungdomsförbundet fördömer firandet

Demonstranter åkte runt i 200–300 bilar i Malmö, enligt polisen.

Judiska ungdomsförbundet fördömer de pro-palestinska manifestationer som hållits på flera håll i Sverige efter Hamas attack på Israel. Nu stämmer också Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) in i kritiken.

I Malmö körde uppemot 300 bilar i karavan genom staden i en icke tillståndsgiven demonstration.

”Om någon firar eller hyllar att oskyldiga civila mördas, så är det förkastligt”, skriver Stjernfeldt Jammeh på Facebook.

Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbund, har efterlyst en reaktion just från Malmös politiska ledning.

– Vi är förkrossade över vad som händer i Israel och reaktionerna som vi har sett, bland annat på Malmös gator. Vi tycker att det är fruktansvärt att man kan fira något sådant, säger Nina Tojzner.

"Goda krafter"

Hon påminner om de problem som tidigare funnits i Malmö med antisemitism kopplad till konflikten mellan Israel och Palestina. Katrin Stjernfeldt Jammehs företrädare, Ilmar Reepalu, fick på sin tid hård kritik för sitt sätt att hantera antisemitism i Malmö.

– De senaste åren har Malmö jobbat ofantligt hårt med otroligt många goda krafter för att fortbilda och vända på den negativa spiralen och utsattheten för den judiska minoriteten, säger Nina Tojzner.

”Vi Malmöbor har rötter i fler än 180 olika länder. Krig och konflikter runt om i världen påverkar många och just nu är många oroliga, rädda, förbannade och ledsna”, konstaterar Katrin Stjernfeldt Jammeh i sitt inlägg.

Brott mot ordningslagen

I Malmö gick den bilburna manifestationen från Rosengårds centrum med Möllevångstorget som mål.

Polisen hade inte fått in någon ansökan om tillstånd för allmän sammankomst. Därför har en anmälan om brott mot ordningslagen upprättats.

Enligt nättidningen Doku ska det även ha genomförts pro-palestinska demonstrationer i Helsingborg och Kristianstad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV