Radar · Inrikes

Frihetsdagen minner om Sveriges rasistiska arv

Marie Cham, ordförande för Afrosvenskarnas riksorganisation håller tal i samband med avtäckandet av en minnessten för Kwasi, en av de första afrosvenskarna.

9 oktober är minnesdagen för slaveriets avskaffande i Sverige. Den dagen 1847 frigavs sista slaven på Sveriges dåvarande koloni, Sankt Barthélemy. Frihetsdagen uppmärksammas i år såväl i Göteborg och Stockholm som Malmö.

Sverige blev en slavnation i och med köpet 1784 av den karibiska ön Sankt Barthélemy, som Frankrike koloniserade och sålde. Varför Sveriges kolonialhistoria, liksom det svenska slaveriet, ännu är relativt outforskade områden togs upp i en föreläsning av historikern Fredrik Thomasson på Sjöfartsmuseet i Göteborg den 5 oktober, som arrangerades i samarbete med Västsverige mot rasism.

Frihetsdagen har i år även uppmärksammats i Stockholm med avtäckandet av en minnessten över en av de första afrosvenskarna, Adolf Ludvig Gustav Fredrik Albrecht Couschi. Han föddes som slav på den danska kolonin Sankt Croix i Västindien omkring 1747 och togs till kungaparet Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika i Sverige 1760. Couschi begravdes på Katarina kyrkogård 1822 som en fri man i en grav det inte längre finns några spår av. 

Tio års kamp

I våras, på initiativ av Afrosvenskarnas riksorganisation, beslöt Stockholms stads kyrkogårdsnämnd att ta fram förslag för en minnessten över Couschi, eller Kwasi, som han egentligen hette, på Katarina kyrkogård. Minnesstenen avtäcktes under måndagsmorgonen. Efter ceremonin hölls en mottagning med ett fåtal inbjudna i Katarina församlingshem, bland dem kronprinsessan Victoria, Stockholms biskop Andreas Holmberg samt representanter för Stockholms stad och Afrosvenskarnas riksorganisation. 

– Resandet av minnesstenen för Kwasi har föregåtts av en kampanj som Afrosvenskarnas riksorganisation drivit i ett decennium. Men det är först idag som omständigheterna utvecklats på ett sätt som lett fram till att Kwasi hedras på det här sättet i närvaro av kronprinsessan. Varken Kwasi eller slaveriet får glömmas bort och minnesstenen blir en påminnelse för kommande generationer, säger Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksorganisation, i ett pressmeddelande.

Starka tillsammans

Även i Malmö högtidlighålls den 9 oktober som minnesdag för slaveriets avskaffande med, numer årligen återkommande, Frihetsparaden, som arrangeras av Afrosvenskarnas forum för rättvisa.. 

”Vi har hopp om att vår minnesdag ska uppmärksammas i tidningar och tv-program så att majoritetssamhället kan bli mer medvetna om vår utsatthet och Sveriges rasistiska historiska arv”, skriver organisationen i ett pressmeddelande med bland annat följande uppmaning:

”Låt oss idag minnas alla som förslavades i den transatlantiska slavhandeln! Låt oss minnas alla minoriteter som förtycks genom tiderna! Låt oss tillsammans vara starka samt solidariska i kampen mot rasism och diskriminering.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV