Radar · Miljö

Marco Polo lämnar Sverige – rederi anmäls

TT-Lines färja Marco Polo gick på grund utanför Blekinge den 22 oktober.

Den skadade färjan Marco Polo bogseras till Gdansk i Polen med start klockan 15 under torsdagseftermiddagen, uppger Kustbevakningen för TT. Samtidigt kommer besked om att Länsstyrelsen Blekinge åtalsanmäler rederiet för miljöbrott.

Efter omfattande oljeutsläpp åtalsanmäls nu rederiet TT-Line för miljöbrott.

”Som länsstyrelse är det vår skyldighet att anmäla miljöbrott enligt Miljöbalken. Oljeutsläppet innebär stor skada för djur, natur och miljö i Blekinges känsliga naturreservat och sköra strandskyddsområden och vi vill därför att frågan prövas juridiskt”, säger Margaretha Lewenhagen, chefsjurist på Länsstyrelsen Blekinge, i ett pressutskick.

Färjan, som gick på grund utanför Listerlandet i Blekinge den 22 oktober, har legat en vecka vid kaj i Stillerydshamnen i Karlshamn. Nu ska Marco Polo flyttas. Den preliminära planen bekräftades av Karlshamns hamn, som avvaktat väderleken under dagen.

– Dels har vi haft oljelänsar ute som samlat upp olja som lossnat från färjans skrov. Vi behövde också flytta henne till en ny kajplats med tillgång till färjeramp i lördags. Då hjälpte vi även till med att lossa och lasta av färjan. Allt gick bra, säger Caroline Säfström, vd för Karlshamns hamn, till Blekinge Läns Tidning.

Bogseringen beräknas ta mellan 30-40 timmar och sker i samarbete mellan Sjöfartsverket, Kustbevakningen och ett bärgningsbolag. När färjan lämnat svensk ekonomisk zon övergår ansvaret till polska myndigheter. Det är fortfarande oklart om färjan ska repareras eller skrotas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV