Radar · Utrikes

Ny protest utlovas – trots reträtt om agentlag

En demonstrant med en georgisk flagga i Tbilisi natten till torsdagen, före de nya beskeden om lagen.

Efter flera dygns kaos på huvudstadens gator drar Georgiens regering tillbaka ett kontroversiellt förslag om en ”agentlag” à la Ryssland. Men beskedet kommer med brasklappar, och oppositionen har redan utlyst nya protester.

”Ett lögnens maskineri har lyckats framställa lagen på ett negativt sätt”, heter det i ett uttalande från den styrande koalitionen som refereras i bm.ge och andra georgiska medier.

”Vi har beslutat att ovillkorligt dra tillbaka lagen som vi stödde, utan förbehåll”, står det sedan. Men även ett stycke om fortsättningen:

”När den känslosamma situationen lägger sig ska vi bättre förklara för allmänheten vad lagen var till för, och varför det var viktigt att säkra transparensen vad gäller utländskt inflytande i vårt land.” Det utlovas allmänna möten där befolkningen ska ”få veta sanningen om alla detaljer i detta”.

Vill vänta

Efter flera kaotiska dagar och nätter på huvudstaden Tbilisis gator har många på sociala medier dock svårt att tro på uppgifterna, och vill vänta med att blåsa av kampen.

Och oppositionspartier delar skepsisen.

”Så länge det inte finns garantier att Georgien är på en stabil västvänlig kurs kommer detta inte att upphöra”, skriver de i ett gemensamt uttalande, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Partierna utlyser en ny protestmarsch till torsdagskvällen, och kräver även att de många gripna från veckans tidigare demonstrationer släpps.

Enligt det stoppade förslaget skulle det införas registreringstvång för medier och organisationer som har utländska kopplingar. I förslaget ingick att dessa skulle stämplas som ”främmande agenter”, ett kontroversiellt upplägg som sedan flera år tillbaka finns i Ryssland.

Tolv prioriteringar

Förslaget har därför tagits som ett sätt att ta avstånd från EU och de västerländska frihetsidealen, men närma sig Moskvaregimen. Många av demonstranterna i Tbilisi har viftat med EU-flaggor, i scener som påminner om den maktkamp som pågick i Ukraina åren innan Ryssland startade kriget där 2014.

EU:s kontor i Georgien ”välkomnar tillkännagivandet” från regeringen. ”Vi manar alla politiska ledare i Georgien att återuppta de EU-vänliga reformerna, på ett inkluderande och konstruktivt sätt och i linje med de tolv prioriteringar som Georgien har för att uppnå kandidatstatus” för medlemskap, skriver kontoret på Twitter.