Radar · Migration

Brittisk asylpolitik väcker frågor i EU

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på väg in till torsdagens EU-möte i Bryssel.

Storbritanniens nya migrationsregler väcker heta diskussioner bland medlemsländerna i EU. Lagligheten ifrågasätts när det gäller att automatiskt skicka tillbaka alla som kommer i småbåtar.

Även om Storbritannien inte längre är med i EU så har EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson diskuterat de föreslagna nya reglerna med den brittiska inrikesministern Suella Braverman.

– Min omedelbara reaktion var att jag ifrågasätter om det här är i linje med internationella åtagande. Hon lovade att det är så. Låt oss hoppas att hon har rätt, men vi måste undersöka det här lite mer, säger Johansson på väg in till torsdagens möte med EU-ländernas migrationsministrar i Bryssel.

Sveriges Maria Malmer Stenergard (M) är något mer försiktig, men ändå inne på samma linje.

– Jag förutsätter att länder följer de internationella åtaganden som de har och att de regelverk som de implementerar är i överensstämmelse med internationell rätt och naturligtvis också asylrätten, säger Malmer Stenergard.

Sunak möter Macron

Den brittiska regeringen lade fram sitt förslag i tisdags. I korthet innebär det att alla som i små båtar tar sig över Engelska kanalen per automatik vägras uppehållstillstånd. Myndigheterna åläggs att omedelbart frihetsberöva migranterna och så snart som möjligt deportera dem ”till deras hemländer eller ett säkert tredjeland”.

Enligt premiärminister Rishi Sunak kommer detta att ”stoppa båtarna, som utsätter så många för livsfara och fyller människosmugglarnas fickor”.

Frågan väntas bli diskuterad när Sunak under fredagen hälsar på hos Frankrikes president Emmanuel Macron.

Medelhavet

Bland EU-ländernas migrationsministrar är annars flyktingläget på Medelhavet en betydligt hetare fråga än Engelska kanalen.

– Det är en fruktansvärd utveckling som vi ser, när nu senast 60 personer, varav flera barn förlorade sina liv i denna olycka (utanför Italien i förra veckan). Det här visar hur oerhört angeläget det är att vi får stopp på de smugglare som på ett fullständigt hänsynslöst sätt utnyttjar människor, säger Malmer Stenergard.

Precis som när det gäller Storbritannien är hon annars försiktigt i sina kommentarer om Italiens allt hårdare migrationspolitik och regler kring hjälpfartyg på Medelhavet, som också fått internationell kritik.

– Jag förutsätter ju att EU-länderna följer de internationella regelverk som finns, säger migrationsministern i Bryssel.