Krönikor

Vår tjurskalliga medmänsklighet

Det finns en tjurskallig medmänsklighet som jag bara älskar i det här landet. Svenskar i allmänhet är inte för storslagna demonstrationer. Det känns lite pinsamt att gå och skandera slagord och stoppa trafiken. Vi håller oss gärna mer anonyma och muttrar över sakernas tillstånd.

Sverigedemokratisk människosyn implementeras på bred front av regeringen nu. Devisen är att allt är invandrarnas fel och därför kan allt lösas genom en politik som minimerar deras rättigheter. Ja, eller hela deras existens på svensk mark.

Det ska bli mycket svårare att få permanent uppehållstillstånd och får man det kan man ändå få det indraget om man gör något som inte sverigedemokratiska företrädare tycker är passande. Något osvenskt som att demonstrera eller bara något irriterande, som att inte vara glad och tacksam över sin livssituation överlag. Bristande vandel är ju en omskrivning av ”omoralisk” och eftersom många sverigedemokrater visat häpnadsväckande omoral vad gäller fuskande med bidrag, kvinnomisshandel och allmän okunskap om vedertagna vetenskapliga fakta, har Sverigedemokraterna förtydligat att det handlar om ”osvenskt beteende”.

Man vill uppmuntra invandrare att bli svenska medborgare, hävdas det. Men man ska också göra det mycket svårare att få medborgarskap.

Det är i dessa tider som den svenska protestmodellen slår igenom. Man köper majblommor. Man köper dem från en asylsökande pojke och som en manifestation för att man avskyr rasism och att pojkar kan få födas och växa upp i Sverige men ändå inte anses ha någon stark anknytning till landet och därför går bra att utvisa. Man gör det för att markera mot de tangentbordskrigare som absolut nödvändigtvis varit tvungna att uttrycka sig kränkande och grovt rasistiskt mot Murhaf Hamid och hans familj.

Vissa har hävdat att det gått till överdrift. Att det är ett larvigt sätt att visa omtanke på och att det dessutom drabbat alla andra rara små majblommeförsäljare som nu potentiellt mist kunder. Jag tycker tvärtom att det är härligt. I detta humana mörker som politiker av alla möjliga färger och läger tagit oss in i protesterar invånarna på ett roligt och spontant sätt.

Folk visar att man är skitless på den minoritet skitstövlar som äger sociala mediers kommentarsfält med vidriga uttalanden om människor med annan etnisk och religiös tillhörighet. Dessutom har majblommeförsäljningen slagit rekord med med 3,6 miljoner kronors marginal. Uppmärksamheten kring Murhaf Hamid kom andra försäljare till godo.

Nej, svenskar i allmänhet vill inte kasta ut människor som har jobbat och skött sig bara för att de eller deras föräldrar en gång invandrat hit. Svenskar vill inte göra skillnad på människor och låta vissa leva med ett konstant hot om att kastas ut. Vi vet att flera branscher helt skulle kollapsa om det inte fanns nysvenskar som jobbade inom restaurang, industri, vård eller kollektivtrafik.

Svenskar är smartare än sina politiker.

Svenska folket.

Tidöavtalet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV