Radar · Utrikes

Sverige ber om ursäkt för behandlingen av Wallenberg

Erik Ullenhag ber om ursäkt för hur Sverige hanterade Raoul Wallenbergs försvinnande.

Sveriges ambassadör i Israel ber om ursäkt för Sveriges sätt att behandla Raoul Wallenberg och hans familj efter hans försvinnande.
”Sverige gjorde inte tillräckligt”, skriver Erik Ullenhag i tidningen Haaretz.

Erik Ullenhag har varit ambassadör i Israel sedan 2020. Hans ursäkt kommer som ett svar på en tidigare opinionsartikel av två Wallenbergforskare, Susanne Berger och Vadim Birstein, som anklagade Sverige för att ha raderat minnet av Wallenberg.

Ullenhag skriver att Sverige inte gjorde tillräckligt för att rädda Wallenberg, diplomaten som under andra världskriget var med och räddade tiotusentals ungerska judar undan nazisternas förintelseläger, men som greps av sovjetiska styrkor i Budapest 1945 och sedan försvann.

”Jag kan i ärlighetens namn inte vara stolt över Sveriges historia när det gäller Wallenberg. Sverige gjorde inte tillräckligt för att ta reda på vad som hände honom, vilket möjligtvis beseglade hans öde”, skriver Ullenhag och fortsätter:

”Sverige lämnade också Wallenbergs sörjande familj för ensam, utan det stöd de förtjänade. Och länge berättade vi inte historien om Wallenberg och hans heroiska gärning. För allt det här ber jag och mitt land om ursäkt”.

Han tillägger att Sverige däremot har erkänt sina misstag och bättrat sig under de senaste två decennierna. Ullenhag skriver också att det inte stämmer att Wallenbergs namn har raderats från den svenska regeringens hemsida – vilket forskarna anklagade Sverige för i sin artikel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV