Radar · Migration

Internationell kampanj uppmanar till humanare asylpolitik

På många håll längs EU:s gränser har migranter tryckts tillbaka i så kallade pushbacks.

Idag på Europadagen inleds en internationell kampanj som uppmanar EU-ländernas politiker att samarbeta och skapa ett humant europeiskt asylsystem. Bakom kampanjen står flyktingorganisationer i 11 länder, däribland svenska FARR.

På dagen som uppmärksammar processen med att få slut på krigen i Europa passar flyktingorganisationer runtom i EU på att starta kampanjen ”Ge solidariteten en chans”. Där uppmanas EU-ländernas politiker att ersätta det nuvarande misslyckade asylsystemet med ett nytt, mer humant sådant.

– Det är ett orättvist och trasigt system som leder till kränkningar av mänskliga rättigheter med förödande konsekvenser. Detta medför att många flyktingar blir sårbara och skyddslösa i EU, säger Terje Holmgren, ordförande i FARR, i ett pressmeddelande.

De senaste åren har det blivit allt mer tydligt hur EU:s regler inom asylområdet inte fungerar på ett rättvist sätt. Den så kallade Dublinförordningen innebär att det ofta är det första ankomstlandet som ansvarar för flyktingars mottagande och asylförfarande. Då många anländer via Medelhavet har det lett till ett hårt tryck på de sydeuropeiska länderna.

Men trots det har EU hittills inte lyckats komma överens om ett nytt gemensamt asylsystem, även om förhandlingar pågår sedan länge. Under tiden så har Medelhavsländernas uppmaningar om hjälp och omfördelning av flyktingar i stor utsträckning ignorerats av de andra länderna i unionen.

”Resultatet har blivit avskräckningspolitik och gränsvåld som tvingat flyktingar att fortsätta på farliga vägar inom EU för att försöka nå säkerhet”, skriver flyktingorganisationerna på namninsamlingens sajt.

Kampanjen kommer att pågå fram till Världsflyktingdagen den 20 juni, då namnunderskrifterna kommer att lämnas över till de nationella politikerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV