Radar · Migration

Migrationsverket vill låta privata aktörer i utlandet sköta ärenden

Migrationsverket vill ändra på reglerna så att exempelvis insamling av underlag till ansökningar om arbetstillstånd kan skötas av privata entreprenörer i utlandet.

Ärenden som rör uppehålls- och arbetstillstånd kan komma att hanteras av aktörer utomlands om Migrationsverket får som det vill. Men först krävs en lagändring, rapporterar sajten Publikt.

Migrationsverket har genomfört en studie sedan man tog över migrationsverksamheten vid utlandsmyndigheterna 2020. Studien syftar till att se över möjligheterna för att utnyttja utomstående tjänsteleverantörer i ärenden som rör uppehålls- och arbetstillstånd.

Nu vill verket att regeringen ska ändra på lagarna och har gjort en hemställan till justitiedepartementet. Enligt Migrationsverket är detta förfarande med externa aktörer redan i användning av flera andra EU-länder, och myndigheten vill att Sverige även tillåter privata entreprenörer att hantera visumärenden.

"En modernisering"

Exakt vilka arbetsuppgifter som skulle kunna läggas på privata aktörer är inte specificerat i detalj, men det kan handla om att låta dem hantera enklare insamling av information, fingeravtryck och annat som krävs innan Migrationsverket tar ett beslut i ärendet. 

Migrationsverket ser flera fördelar med vad man kallar en modernisering och digitalisering av utlandsverksamheten.

– Sökande behöver inte resa till en ambassad som kanske ligger långt bort, och för ambassaden är det bättre att inte så många rör sig i lokalerna. Och Migrationsverket får ett standardiserat material som underlag för ansökan i handläggningen, säger Johan Harald, expert på Migrationsverkets utlandssektion, till Publikt. 

Läs mer: 

Migrationsverket ber om undantag från lagen