Radar · Basinkomst

Basinkomst kan testas för första gången i England

Den engelska staden Jarrow har valts ut som en av platserna där ett pilotprojekt med basinkomst kan komma att genomföras.

Ett pilotprojekt i liten skala kommer att testa basinkomst under två år i England. Ett av syftena är att undersöka vilka effekter basinkomst har på deltagarnas hälsa, rapporerar The Guardian.

En form av basinkomst kan komma att testas i England för första gången, i ett projekt där runt trettio deltagare ska få en månatlig ersättning om 1600 pund (21 600 kronor). Det är tänkt att pilotprogrammet kommer att löpa under två år.

Två platser har valts ut för försöket, dels centrala Jarrow, som ligger i nordöstra England, samt East Finchley i norra delarna av London. Liknande projekt genomförs redan i andra länder, bland annat i Wales.

Hög ersättning

Att basinkomsten är på en högre nivå denna gång har betydelse, menar initiativtagaren tankesmedjan Autonomy.

– Basinkomst brukar bara täcka vardagliga levnadskostnader, men vi ville se vilka effekter en villkorslös klumpsumma har på människors mentala och fysiska hälsa och om de väljer att arbeta eller inte, säger Will Stronge, forskningsledare på Autonomy, till The Guardian.

Vem som helst från de två aktuella områdena är välkomna att frivilligt anmäla sig till projektet och om man vill får man vara anonym, skriver BBC.

Lotteri

Vilka som faktiskt väljs ut kommer att bestämmas genom lottning, dock viks en femtedel av platserna till personer med funktionsnedsättningar.

Budgeten ligger på 1,15 miljoner pund, men ytterligare 500 000 pund kan komma att behövas för administration och utvärdering.

Det är oklart om finansieringen är ordnad fullt ut. I den plan som Autonomy har publicerat skriver organisationen att detta projekt skiljer sig från tidigare försök där myndigheter är inblandade, eftersom de denna gång vill vara baserade på lokal nivå där organisationer, privatpersoner och myndigheter kan bidra ekonomiskt för att få till stånd ett basinkomstprojekt på allvar.

Autonomy beskriver sig som en oberoende, progressiv forskningsorganisation som fokuserar på att tackla frågor som klimatförändringar, arbete och ekonomisk planering.

Läs mer: 

Wales inför basinkomst till ungdomar