Radar · Inrikes

Protest mot allmännyttans hyreshöjningar i Stockholm

Stockholms allmännyttiga bostadsbolag har lämnat hyresförhandlingarna.

De allmännyttiga bostadsbolagen vill se hyreshöjningar på över 8 procent i år. Oacceptabelt, menar Hyresgästföreningen, som uppmanar hyresgäster att samlas utanför bolagens huvudkontor i dag.

Stockholmshem, Svenska bostäder och Familjebostäder avbröt i november förhandlingarna med Hyresgästföreningen om 2023 års hyror. Bolagens sista bud var 8,7 procent i hyreshöjningar, ett bud som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera. De allmännyttiga bolagen valde då att lämna förhandlingarna. Föreningens bud låg på 2,8 procents höjning.

Susanne Sjöblom är regionordförande för Hyresgästföreningen i Stockholm och tycker det är konstigt att de kommunala bolagen begär en så pass drastisk höjning.

– De ska ju verkligen tänka på hyresgästen, de är inte vinstdrivna. Vi har tecknat avtal med privata värdar på 3-4 procent, då blir det väldigt konstigt för oss när de allmänyttiga bolagen begär det dubbla.

"Skenande kostnader"

Allmännyttan och Fastighetsägarna har tidigare hänvisat till ökade kostnader för fastighetsbolagen.

– Hyresintäkterna är i princip de enda intäkter som ett bostadsföretag har och det är därför nödvändigt att de årliga hyresjusteringarna medför en rimlig och stabil hyresutveckling. Det gäller förstås inte minst i nuvarande läge med stark inflation och skenande kostnader, sa Håkan Larsson, chefsekonom på Sveriges allmännytta, i ett pressmeddelande i november.

Årets förhandlingar utgår från en trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Det innebär att parterna förhåller sig till samma ekonomiska faktorer. Det handlar både om lokala sådana, som elkostnader, till nationella variabler som räntor och BNP. 

Överenskommelse hjälpte inte

Men trots att parterna satte stort hopp till denna överenskommelse står de mycket långt ifrån varandra i förhandlingarna, som nu står still. De tre bostadsbolagen ifråga vill inte göra något förrän medlingen är färdig, upplyser vice regionordförande Jonas Carlsson.

"Jag är här för att studenter inte klarar de här hyreshöjningarna
"Jag är här för att studenter inte klarar de här hyreshöjningarna. Hyran är en stor del av utgifterna, det går inte ihop", säger Sofia Holmdal, matte till hunden Juni, som drog uppmärksamheten till sig under eftermiddagens protest. Foto: Katarina Andersson 

Med anledning av dödläget arrangerar Hyresgästföreningen i dag manifestationer utanför de tre bostadsbolagens huvudkontor i Stockholmsområdet. De inleds klockan 16, och 3000 personer har anmält sitt intresse till eventet på Facebook. Vad protesten kan ge i själva hyresförhandlingarna vet Susanne Sjöblom inte, men den kommer inte att gå obemärkt förbi.

– Jag tror inte de kommer missa att så många hyresgäster reagerar. Nu när det är tufft borde allmännyttan inse att höjer man hyrorna för mycket slår ju det mot all annan företagsamhet i samhället. Ju mer man måste måste lägga på hyran, desto mindre finns det kvar till det lokala kaféet eller skomakaren. Hyresgästens köpkraft är också viktig, säger Susanne Sjöblom.