Radar · Miljö

Oljekartell motarbetar utfasning av fossila bränslen

Representanter för fackföreningar demonstrerar för klimaträttvisa under COP28.

Pressen ökar på världens länder att ta stora kliv i sitt klimatarbete under mötet COP28 i Dubai – där protester väntar från civilsamhället. En uppmaning från oljekartellen Opec att blockera framsteg om fossila bränslen kan elda på ilskan.

Högljudda demonstrationer är ett vanligt inslag i samband med FN:s klimatmöten. Sådana protestyttringar ses av många som viktiga för att sätta tryck på världsledare att agera kraftfullt för bromsa klimatförändringarna.

Men i årets värdland, det repressiva Förenade arabemiraten, har kungahusen maktmonopol, politiska partier är förbjudna och yttrandefriheten kraftigt begränsad. Hittills har också protesterna varit små sedan COP28 inleddes i Dubai i förra veckan – och aktivister vittnar om omfattande restriktioner.

Protester väntas

Men under lördagen väntas de största protesterna hittills.

Redan under morgonen hördes kraven på klimaträttvisa eka över ingången till det gigantiska mötesområdet – samtidigt som delegater skyndade förbi i riktning mot förhandlingsrummen.

Kanske kan aktivisterna eldas på av ett brev från Opec som nyhetsbyrån AFP har tagit del av. Chefen för oljekartellen uppmanar sina medlemmar att blockera alla överenskommelser som skulle innebära en snabb utfasning av fossila bränslen.

Det är den stora stridsfrågan med fyra dagar kvar av klimatförhandlingarna– med starka intressen som håller emot framsteg i frågan.

Världens länder har aldrig lyckats komma överens om att fasa ut användningen av alla fossila bränslen, trots att det är den största boven bakom den farliga globala uppvärmning som plågar planeten.

I det senaste utkastet till klimatavtal finns fem alternativ för förhandlarna att välja bland när det gäller framtiden för fossila bränslen. Fyra av fem kräver någon form av snabb utfasning – medan det femte alternativet är att inte nämna elefanten i rummet överhuvudtaget.

”Skamligt”

Mohamed Adow, chef för tankesmedjan Power Shift Africa, kallar uppmaningen från Opec skamlig.

”Om världen ska kunna rädda sig själv kan det inte hållas tillbaka av ett litet gäng länder som kontrollerar världens oljeförsörjning”, skriver han i ett uttalande.