Radar · Miljö

Ny värmebölja i Spanien

Det väntas bli upp emot 44 grader varmt i delar av Spanien under onsdagen.

Drick vatten även om du inte är törstig, ät många små måltider och använd löst åtsittande kläder. Det är några av rekommendationerna när en ny värmebölja dragit in över Spanien.

Sommarens tredje värmebölja – med temperaturer över 40 grader på flera håll – råder i Spanien sedan i måndags. Det kan handla om de varmaste augustidagarna på 73 år enligt den nationella vädermyndigheten Aemet, rapporterar El Mundo.

Prognos för onsdag den 9 augusti
Prognos för onsdag den 9 augusti. Foto: Johan Hallnäs.

 

Hälsodepartementet uppmanar folk att besöka anhöriga som är extra sårbara. Vid misstanke om värmeslag eller solsting – som märks genom hög puls, feber på över 40 grader eller svimning – uppmanas man att ringa 112 direkt.

Barn och gamla utsatta

”Flytta personen till en sval plats medan hjälp anländer, hjälp till att sänka temperaturen med kalla tygstycken eller genom att ge personen ett bad med kallt vatten, ge inte personen något att dricka”, skriver hälsodepartementet.
Barn under fyra år och äldre påverkas mest av värmen, enligt departementet. Även gravida kvinnor, funktionshindrade och människor som lever under svåra förhållanden uppmanas att vara extra försiktiga.

Det har blivit vanligare med värmeböljor i Spanien de senaste åren
Det har blivit vanligare med värmeböljor i Spanien de senaste åren. Foto: Manu Fernandez/TT/AP

För att en period med hög värme ska räknas som värmebölja ska temperaturerna vara ovanligt höga och pågå i minst tre dagar. I beräkningarna tar man hänsyn till de normala temperaturerna i området, vilket gör att 38 grader kan räknas som värmebölja i vissa delar av landet men inte i andra, enligt public service-bolaget RTVE.

Längre och längre

Värmeböljorna har blivit vanligare de senaste åren och perioderna blir längre och längre för varje år som går, uppger Aemet.

”Därför står vi under nuvarande somrar inför mellan tio och tolv fler dagar av extrem värme än på 1980-talet”, skriver vädermyndigheten på X, tidigare Twitter.

Värmeböljan i Spanien väntas pågå till och med torsdag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV