Radar · Utrikes

Boendeprotest i Christiania mot ”gängens tyranni”

Boende i fristaden Christiania vill stänga droggatan Pusher street efter att kriminella gäng blivit allt mer hårdföra.

Boende i Christiania i Köpenhamn har hållit delar av stadsdelen avspärrad med containrar i vad de själva beskriver som ”ett hopp om att befria platsen från de kriminella gängens tyranni”.

En grupp boende använde betongklumpar och containrar i sin aktion för att skapa en avspärrning av Pusher Street, gatan som är känd för sin öppna droghandel. 

Hindren togs senare bort av personer ”klädda i huvor” enligt danska medier, och på tisdagsförmiddagen var haschhandeln på Pusher Street i gång igen.

Några timmar senare var poliser på plats och röjde undan haschbodarna, skriver tidningen BT.

Kriminella gäng har på senare tid uppträtt alltmer hårdfört på området enligt polisen och polisinsatserna mot dem kräver stora resurser.

I ett pressmeddelande ger Christianiabor uttryck för maktlöshet och skriver: ”Kära politiker. Kära polis. Varför stänger ni inte bara Pusher Street? Är det för att ni inte vill? Eller är det för att ni inte kan?”

De understryker att containeraktionen inte riktas mot människor som använder cannabis. Men de uppmanar cannabisbrukare att vända sig någon annanstans för sina inköp.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV