Radar · Inrikes

”Stor chock och oro bland svenska judar”

Synagogan i Malmö har vid flera tidigare tillfällen vandaliserats och utsatts för hot.

Judiska församlingen i Sverige är beredd att höja säkerheten efter helgens attack i Israel. Vissa åtgärder har redan vidtagits.
– Det finns en väldigt stor chock och oro bland svenska judar, säger Aron Verständig, vid Judiska centralrådet.

Efter attackerna i Gaza och Israel har polisen i bland annat Tyskland, Frankrike och Danmark ökat bevakningen av synagogor och andra israeliska intressen. Från svenskt håll ser man också anledning att se över sina rutiner, säger Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige.

TT: Har helgens händelser redan nu föranlett skärpt säkerhetsarbete?

– Det vi har gjort och det vi gör är att vi ser över våra rutiner och om det finns anledning att skärpa dom. Vi har inte några specifika beslut om att ställa in någon särskild aktivitet men givetvis ökar vi vår vaksamhet ännu mer. Sedan kan man säga att hotet mot judiska institutioner sedan en lång tid varit förhöjt och befinner sig på en ganska hög nivå.

Har vandaliserats

Den judiska församlingen i Göteborg har dock redan höjt säkerheten, uppger man för Göteborgs-Posten även om man i nuläget inte har mottagit några hot. I Malmö där synagogan vid flera tidigare tillfällen vandaliserats och utsatts för hot har det inte rapporterats om några incidenter under natten.

Men enligt vakthavande befäl har bevakningen ökats.
Under natten har vi tillsyn. Det innebär i princip att vi tittar till det lite oftare än normalt, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd.
Skapar oro

Dådet i Israel inträffade samma dag som den judiska högtiden Simchat Torah och Aron Verständig, betonar att det också skapat stor oro bland såväl judar som israeler i Sverige.

Man märker att det finns en väldigt stor chock och oro bland svenska judar, sedan bor det en hel del israeler i Sverige som i ännu större utsträckning känner en större oro för anhöriga. Samtidigt har vi kunnat se hur palestinier och andra personer i Sverige firat de här vidriga terrorattackerna. Det ökar också otryggheten för oss också.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV