Radar · Utrikes

Hela byar förstörda av skalv – över 2 000 döda

Boende röjer i rasmassorna i byn Sarbuland i Herat.

Över 2 000 människor dödades i helgens skalv i Afghanistan – och antalet lär öka, uppger talibanregimen.
Konsekvenserna efter skalven är bland de värsta i landet på över två decennier.

Skalven drabbade det befolkningstäta området kring staden Herat. Det första skalvet på lördagen hade en magnitud på 6,3 och inträffade fyra mil nordväst om staden. Sedan följde mycket starka efterskalv med magnituderna 5,9 och 5,5, samt en rad mindre skalv.

Förstörelsen blev därför omfattande i regionen där många hus är byggda av sten, torkad lera och cement.

Byar utraderade

– Tyvärr visar sig antalet offer vara mycket högt, säger talibanernas talesmannen Bilal Karimi. AFP.

Dödssiffran steg kraftigt under det första dygnet efter skalven, från de första rapporterna om tiotals döda till över 2 000 dödsoffer på söndagen. Bashir Ahmad, som har sina släktingar i en av de drabbade byarna nära Herat, berättar för BBC om katastrofala konsekvenser:

– I det första skalvet raserades alla hus. De som befann sig i husen begravdes. Det finns hela familjer som vi inte hört något ifrån.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har minst 465 hus plattats med marken. Räddningsarbete försvåras av att vägar och infrastruktur förstörts. De redan eftersatta sjukhusen har svårt att vårda tusentals som skadats i skalven.

Fara för efterskalv

Invånare letade efter överlevande och dödsoffer med enkla redskap och sina bara händer. Oron för ny efterskalv var stor.

– Alla håller sig utomhus, säger Abdul Shakor Samad i staden Herat med en dryg halv miljon invånare.

– Bostäder, kontor och affärer är tomma, vi är rädda för efterskalv.

Talibanregimen säger att sex byar i regionen har totalförstörts, och dödssiffran lär därmed fortsätta att stiga. Oberoende rapportörer varnar för att tolv byar utraderats.

Herat ses av många som Afghanistans kulturella huvudstad med rik historia och traditionellt nära band med områden i Iran då gränsen ligger tolv mil bort.

Omkring 1,9 miljoner invånare bor i provinsen som ligger i området där den euroasiatiska tektoniska plattan möter den indiska – vilket innebär stor risk för skalv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV