Radar · Inrikes

Granskning: IES-skolor bryter mot tillståndet

Internationella Engelska Skolan har brutit mot tillståndet för att ha viss undervisning på engelska.

Alla skolor som startats av Internationella Engelska skolan de senaste två åren har fått kritik av Skolinspektionen för att de bryter mot tillståndet som ger dem rätt att undervisa på engelska, rapporterar SVT.

Svenska grundskolor kan ansöka om tillstånd för att bedriva delar av undervisningen på engelska. Men alla de sju av IES-koncernens skolor där Skolinspektionen gjort så kallad förstagångstillsyn de senaste två åren bröt mot villkoren för tillstånden.

Skolorna undervisar för mycket på engelska eller har utländska lärare som undervisar i språk. Några skolor har fått kritik för både och.

Även efter kritiken har utländska lärare fortsatt att undervisa i engelska på flera skolor, visar SVT:s granskning. IES anser att det är orimligt att utesluta engelskspråkiga lärare från ämnet engelska, men Skolinspektionen håller inte med.

– Man kan tycka att det är ologiskt att en engelsman inte får undervisa i ämnet engelska men då ska man komma ihåg att språkundervisning handlar om att man ska förstå att lära ut vilka svårigheter det finns för svenska elever, säger Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen.

IES anser att Skolinspektionen gjort en omtolkning av reglerna, men säger att de anpassar sig.

SVT:s granskning visar att utländska olegitimerade lärare undervisat i språk även hos Nordic International School, som ägs av Watma-koncernen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV