Radar · Miljö

Femte rekordvarma månaden i rad – jorden på väg mot rekordår

Förra månaden blev den varmaste oktober som har registrerats globalt, med en genomsnittstemperatur på 15,3 grader.

Jorden fortsätter sin resa mot det varmaste året som hittills har registrerats. Oktober blev den varmaste oktobermånad som har uppmätts globalt – med ”exceptionella temperaturavvikelser”, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Ännu en månad har passerat, ännu ett globalt temperaturrekord har noterats. I somras var perioden juni–augusti den varmaste som hittills har registrerats och ett nytt globalt värmerekord såg även dagens ljus i september.

Förra månaden blev den varmaste oktober som har registrerats globalt, med en genomsnittstemperatur på 15,3 grader. Det är 0,85 grader varmare än snittet för oktober 1990-2020 och 0,4 grader varmare än det tidigare oktoberrekordet 2019, enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus.

Människans förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas är den främsta boven bakom klimatförändringen.

Fakta: Oktober i Europa
• Oktober var den fjärde varmaste oktobermånaden som har registrerats i Europa, 1,3 grader varmare än genomsnittet för 1991-2020.
• Månaden präglades också av mer nederbörd än genomsnittet för oktober i Europa. Stormen Babet slog mot norra Europa och stormen Aline mot Portugal och Spanien, vilket ledde till mycket regn och översvämningar.
Källa: Copernicus Climate Change Service (C3S)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV