Radar · Integritet

Polis döms – tvingade pojke klä av sig naken

Polismannen åtalades för misshandel och tjänstefel vid Stockholms tingsrätt.

En polis i Stockholm döms för tjänstefel men frias från misstankar om misshandel. Han stod åtalad för att ha knäat en pojke i magen och tvingat hans kompis att klä av sig naken.

Händelsen utspelades i mars 2022 i centrala Stockholm. Tre 15-åriga pojkar hade firat en födelsedag på en bufférestaurang och sprang mot bussen för att inte komma för sent hem när de stoppades av en bil med tre civilpoliser.

Poliserna, som larmats om en misshandel utanför en närliggande krog, brottade ned pojkarna på marken. En av dem knäades i magen och en annan tvingades klä av sig naken.

”Det var obehagligt, för det var massa människor som gick förbi och de skrattade också samtidigt när de såg mig helt naken”, har pojken sagt i förhör.

När poliserna insåg att de gripit fel personer erbjöd de pojkarna skjuts hem. Föräldrarna valde därefter att polisanmäla händelsen.

En av poliserna, som ska ha knäat den ena pojken och tvingat den andra att klä av sig naken, åtalades i december för misshandel och tjänstefel. Han döms nu alltså på den ena åtalspunkten. Påföljden blir böter på sammanlagt 28 000 kronor. Polismyndigheten ska även betala skadestånd till pojken på 25 000 kronor.

De övriga poliserna som deltog vid händelsen har enligt åklagaren inte överskridit sina befogenheter.

Polismannen förnekar brott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV