Radar · Utrikes

Båt och mystisk grupp het i Nord Stream-utredning

Webbkarta över gasledningens sträckning samt Rostock utmärkt där en båt inblandad i sprängningarna kan ha avgått.

En hyrd båt som gick ut från tyska Rostock misstänks ha koppling till sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, enligt uppgifter i flera tyska medier.

Åklagare i Tyskland bekräftar att båten undersökts.

Sprängningarna inträffade i slutet av september. Enligt de tyska tv-kanalerna ARD och SWR samt tidningen Die Zeit sågs båten lämna Rostock i östra Tyskland den 6 september. Det var cirka 20 dagar innan läckorna på ledningarna upptäcktes. Båten hade hyrts från ett företag som är registrerat i Polen, ägt av två ukrainare.

Just före de tyska mediernas redogörelse kom även New York Times med en artikel om sprängningarna. Tidningen skriver att ”högt uppsatta källor” har uppgett att en pro-ukrainsk grupp ska ligga bakom sprängningarna, men framhåller samtidigt att uppgifterna är vaga. Inget är känt om personer i gruppen eller på vems uppdrag de skulle ha agerat, enligt tidningen.

Enligt de tyska medierna ska båten ha haft sex personer ombord – en kapten, en läkare, två dykare och två personer som assisterade dykarna. Deras identitet eller nationalitet är inte känd och de uppges ha använt falska pass när båten hyrdes.