Radar · Djurrätt

Tolv länsstyrelser får besluta om licensjakt på björn

Björn i Hälsingland 2022.

Naturvårdsverket har gett beskedet att samtliga län i mellersta och norra rovdjursförvaltningsområdet får fatta beslut om licensjakt på björn. Det gäller länsstyrelserna i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Dalarnas, Gävleborgs, Stockholms, Värmlands, Västmanlands, Västra Götalands, Uppsala och Örebro län.

Antalet björnar som fällts på licens- och skyddsjakt har i de aktuella områdena ökat med 70 procent från år 2020 till år 2022, men har trots det en fortsatt gynnsam bevarandestatus, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

– Att länsstyrelserna själva kan besluta om licensjakt är en förutsättning för att uppnå riksdagens målsättning om en regionaliserad rovdjursförvaltning, säger Carl-Johan Lindström, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Inför fjolårets licensjakt uppgick länsstyrelsernas tilldelning till sammanlagt 622 djur, och när jaktperioden avslutats hade 624 björnar fällts. Enligt 2017 års populationsberäkning finns det cirka 2 900 björnar i Sverige.

Läs mer:

Rekordmånga björnar får skjutas i år – aktivister tänker sabotera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV