Radar · Politik

Utredare ska föreslå bidragstak

Statsminister Ulf Kristersson (M) vill begränsa möjligheten för folk att kunna stapla bidrag på varandra.

Regeringen ger en utredare i uppdrag att föreslå ett bidragstak. Målet är att ingen ska kunna få mer i social- och bostadsbidrag än vad ett arbete ger i inkomst. Det ska få fler att söka sig ut på arbetsmarknaden, enligt regeringen.

– Vi presenterar nästa steg i den stora bidragsreformen som vi planerat under ganska lång tid, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Förslaget las fram på en pressträff med företrädare för regeringen och stödpartiet Sverigedemokraterna.

– Många bidrag är strama var för sig, men när man staplar olika bidrag på varandra blir de snabbt så höga att det är svårt för ett vanligt arbete kunna konkurrera med de bidragsinkomsterna, säger Kristersson.

Utredaren Maria Hemström Hemmingsson arbetar redan med en utredning som tillsattes av den förra regeringen. Den handlar om vilka krav på aktivitet och att söka jobb som ska ställas på en person som söker försörjningsstöd, i dagligt tal kallat socialbidrag.

Hon ska vara klar med sina förslag i december 2024. Hon kan antingen föreslå ett tak fastställt i kronor eller förändringar som inverkar på möjligheterna att få flera olika typer av bidrag samtidigt.