Radar · Miljö

Förbjudet gift hittat i ”bi-vänliga” blommor

Giftet påverkar bins flygmönster och orienteringsförmåga och är förbjudet i EU.

Naturskyddsföreningen har hittat bekämpningsmedel som är giftigt för bin i blommor som marknadsförs som ”bi-vänliga”. Nu anmäls fallet till Kemikalieinspektionen.

– Vi vet att en tredjedel av våra vildbin är hotade och att det verkar vara så att ett bekämpningsmedel som är giftigt för bin fortfarande används är väldigt allvarligt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Det förbjudna bekämpningsmedlet imidakloprid påverkar binas nervsystem. Bina kan drabbas av kramper och i värsta fall blir de paralyserade och dör.

Giftet hittades i två svenskodlade växter av arten röd solhatt på en handelsträdgård i Stockholm. Handelsträdgården marknadsför växten som ”bi-vänlig” eftersom bin uppskattar blomman.

Upptäckten gjordes som del av en större studie där Naturskyddsföreningen undersöker förekomsten av bekämpningsmedel i prydnadsväxter.

– Vi vill undersöka om förbjudna medel fortfarande används. På de här två första analyserna som vi gjorde hittade vi det på en gång. Det gör oss oroliga, säger Karin Lexén.

Nu anmäler Naturskyddsföreningen fallet till Kemikalieinspektionen.

– Det är en röd flagga och det är viktigt att myndigheten kontrollerar att odlarna följer reglerna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV