Radar · Miljö

Besteg Mount Everest – möttes av ett sopberg

Det 8 849 meter höga berget Mount Everest bestegs för första gången år 1953.

Världens högsta berg bestegs för första gången för 70 år sedan. Sedan dess har skräp som klättrare lämnar efter sig blivit ett växande problem på Mount Everest.

I ett videoklipp publicerat av klätterguiden Mingma Tenzi Sherpa syns mängder av skräp på det närmare 9 000 meter höga berget.

”Det är det smutsigaste lägret jag någonsin har sett”, skriver han under Instagram-klippet som har visats över 200 000 gånger sedan den 17 maj.

Mingma Tenzi Sherpa, som har bestigit Mount Everest nio gånger, säger till den amerikanska tidskriften Newsweek att de som skräpar ner borde förbjudas att någonsin återvända.

Bland annat upptäckte han papper, bindor, vandringsutrustning och skålar bland de kvarlämnade soporna.

– Jag tycker att regeringen borde ha strikta regler för de som lämnar skräp och en mer effektiv städningskampanj borde införas, säger Mingma Tenzi Sherpa.

En lokal icke-statlig organisation som ansvarar för avfallshanteringen i området uppger att man under våren 2021 tog hand om över 60 ton avfall, skriver Newsweek.

Och problemet med expeditionsgrupper som skräpar ner i lägren är alltså inte nytt. År 2014 införde Nepals regering ett initiativ som gick ut på att att man skulle betala 4 000 dollar som man fick tillbaka om man återvände med en genomsnittlig mängd skräp, enligt National Geographic.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV