Radar · Fred

Sista registrerade lagret med kemvapen förstört

Behållare med senapsgas.

USA har förstört sitt sista lager med kemiska vapen, meddelar president Joe Biden. Det innebär att samtliga registrerade kemvapen nu har destruerats.

– I dag kan jag med stolthet meddela att USA på ett säkert sätt har förstört den sista ammunitionen i det enda kvarvarande lagret, vilket för oss ett steg närmare en värld fri från de kemiska vapnens ohyggligheter, sade Biden sent på fredagskvällen svensk tid.

Bland de länder som skrivit under konventionen om förbud av kemiska vapen, vilken trädde i kraft 1997, är USA sist ut med att slutföra förstöringen av sina deklarerade vapen av den här typen. Vissa länder misstänks dock fortsatt hålla sig med hemliga lager som inte rapporterats in.

Haag-baserade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) kallar milstolpen för en ”historisk framgång” för nedrustningen.

Fördömdes brett

Bidens besked kom efter det att armélagret Blue Grass Army Depot i Kentucky slutfört sitt fyra år långa arbete med att eliminera de omkring 500 ton kemiska vapen som man förvarade i sina lokaler.

Under flera decennier hade USA omfattande lager bestående av artilleripjäser och robotar innehållandes bland annat senapsgas och olika nervgaser.

Denna vapensort fördömdes på bred front efter första världskriget. Trots det fortsatte många länder att både ha kvar vapnen i lager och utveckla dem ytterligare under decennierna som följde.

Ett av de mest ökända nutidshistoriska exemplen på när de använts är Iraks nervgasattacker mot Iran under de två ländernas krig på 1980-talet.

Hemliga lager

På senare år har bland annat Bashar al-Assads regim i Syrien använt kemiska vapen mot sina motståndare i samband med inbördeskriget i landet, enligt OPCW och andra liknande organisationer.

Sedan avtalet skrevs under har tiotusentals ton vapen förstörts av de undertecknande länderna.

Biden uppmanade i sitt tal de länder som inte skrivit på eller ratificerat konventionen – Egypten, Israel, Nordkorea och Sydsudan – att tänka om.

Utöver dessa misstänks fyra andra länder – Myanmar, Iran, Ryssland och Syrien – för att ha kvar lager med kemvapen som man valt att inte deklarera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV