Radar · Utrikes

Fransmän trotsar protestförbudet

Över tusen människor samlades i centrala Paris – trots protestförbud.

Fler än 1 000 personer har trotsat protestförbudet i Paris för att demonstrera till minnet av en svart man som dog under ett polisingripande 2016. Fler marscher är planerade runt om i Frankrike.

Ett stort antal demonstrationer mot polisvåld har under lördagen utlysts i Frankrike efter att myndigheterna förbjudit en årlig minnesmarsch för en ung svart man som 2016 dog under ett polisingripande.

Marschen i den 24-årige Adama Traorés namn, som varje år organiseras av hans äldre syster Assa Traoré, hade planerats att hållas under lördagen i förorten Beaumont-sur-Oise, norr om Paris.

Men efter de våldsamma kravaller som förra veckan skakade landet beslutade en domstol under fredagen att förbjuda marschen på grund av det spända läget.

Efter beskedet uppmanade Assa Traoré i en video på Twitter i stället människor att samlas på Place de la République i centrala Paris för att protestera mot polisvåldet under lördagseftermiddagen.

Place de la République

Under lördagsförmiddagen kom dock beskedet att också den utlysta demonstrationen i Paris, som kallats för ”en marsch för rättvisa”, förbjudits av de franska myndigheterna.

Trots det dök över 1 000 personer upp vid Place de la République, inklusive flera ledamöter.

– De godkänner marscher av nynazister men de tillåter inte oss att marschera. Frankrike kan inte ge oss moraliska lektioner. Dess polis är rasistisk och våldsam, säger Assa Traoré vid demonstrationen.

– Allmänna friheter tappar mark lite i taget, säger Sandrine Rousseau, ledamot för miljöpartiet EELV.

Ett antal vänsterpolitiker, däribland Antoine Léaument, aviserade också tidigare att de skulle delta i demonstration på Place de la République.

Trettiotal protester

Ytterligare ett trettiotal protester mot polisvåld har aviserats i bland annat städer som Lille, Marseille, Nantes och Strasbourg under lördagen.

Flera franska fackföreningar och politiska partier hade inför årets minnesmarsch för Adama Traoré uppmanat anhängare att delta.

Den i Frankrike sedan många år brännande frågan om polisvåld aktualiserades än en gång efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

17-åringens död blev startskottet på de våldsamma upplopp som under sex nätter skakade ett stort antal städer runt om i landet och där över 1 300 personer greps.

Händelsen ledde också till att FN i ett uttalande uppmanat de franska myndigheterna att förbjuda rasprofilering. Uttalandet har fått hård kritik av Frankrikes utrikesdepartement, som kallat anklagelserna för ”överdrivna” och ”grundlösa”.

Fakta: Gav felaktig första bild

Två motorcykelpoliser stannar en bil i Parisförorten Nanterre den 27 juni och den 17-åriga föraren, som i franska medier benämns som Nahel, skjuts på nära håll i bröstet och avlider.

Polisen uppgav först att skotten hade avlossats på grund av att 17-åringen kört bilen mot poliserna, men ett filmklipp som sprids på sociala medier visar att polisens första version inte stämmer.

”Du ska få en kula i huvudet”, hörs en av de två motorcykelpoliserna ropa i klippet. De står intill bilen och pistolen riktas genom förarsätets fönsterruta. Föraren gasar iväg – då brinner ett skott av. Bilen accelererar hastigt och kör in i en stolpe en bit bort. Föraren avlider kort därpå.

Den 38-årige polis som ses hålla i pistolen i klippet grips senare, misstänkt för motsvarande dråp.

Dödsskjutningen har väckt liv i debatten om polisvåld och diskriminering mot invånare i Frankrikes låginkomstområden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV