Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

EU vill lämna fördrag som håller tillbaka energiomställningen

Svenska Vattenfall stämde den tyska staten år 2012 för ett beslut om kärnkraftsutfasning.

Energistadgefördraget är inget som det talas om var dag. Men fördraget som kom till på 90-talet gör bland annat att energibolag kan stämma stater som gör en snabb omställning bort från fossila energislag. Nu vill EU-kommissionen att alla EU:s medlemsländer gör ett gemensamt utträde.

Energistadgefördraget, ECT, kom till i början av 90-talet för att skydda investerare i energisektorn från oförutsedda händelser som skulle kunna skada deras investeringar. Detta för att stabilisera energimarknader och skydda investeringar i olika energislag efter Sovjetunionens fall.

Men tiderna har ändrats, och de senaste åren har fördraget istället utnyttjats av internationella bolag som stämt olika stater för deras agerande på energifronten. Till exempel stämde svenska Vattenfall den tyska staten år 2012 för ett beslut om kärnkraftsutfasning. På samma sätt har Nederländerna blivit stämda av tyska energijätten RWE, för ett beslut om att fasa ut landets kolkraftverk.

På grund av att detta internationella regelverk leder till osäkerhet och kan bromsa upp en omställning till förnybara energislag så har många länder börjat tala om ett utträde. Detta trots riskerna det innebär, då en särskild klausul i ECT kan hålla länder ansvariga för sina beslut i 20 år efter utträdet.

Vill se ett kollektivt utträde

Men rösterna för ett gemensamt utträde blir allt starkare. I november röstade EU-parlamentet för en uppmaning till kommissionen att EU:s medlemsländer bör göra ett gemensamt utträde. Idag kom svaret från EU-kommissionen i form av ett förslag att göra just det: ett kollektivt och samordnat utträde av alla 27 medlemsländer.

Dagens beslut uppskattas av EU-parlamenterikerna Pär Holmgren (MP) och Jakop Dalunde (MP).

 – Energistadgefördraget ger fossila bolag en hävstång för att hålla emot EU:s klimatpolitik. Därför är fördraget inte förenligt med vare sig EU:s klimatmål eller Parisavtalet. Det är inte en dag för tidigt om EU nu äntligen lämnar avtalet, säger Pär Holmgren i ett pressmeddelande.

För att förslaget ska gå igenom krävs nu att medlemsländerna i ministerrådet röstar för förslaget.

 – Det kan såklart låta märkligt att kolgruvebolagens jurister kan stoppa hela den gröna omställningen, men det är tyvärr möjligt så länge vi är kvar i energistadgefördraget. Nu är det otroligt viktigt att Sverige och EU lämnar avtalet och jag förväntar mig att Sveriges regering stödjer förslaget i ministerrådet, säger Jakop Dalunde.

Läs mer: 

EU-parlamentet vill avskaffa Energistadgefördrag – bromskloss för omställningen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV