Radar · Inrikes

Scenkonstbranschen flaggar för protest mot neddragningar 

Enligt ett pressmeddelande kommer hela scenkonstbranschen att gå samman i en nationell manifestation den 1 september, och då hålla tre gemensamma tysta minuter ”för kulturen, konsten och yttrandefriheten”. Under dessa minuter ska alla publika evenemang pausas ”för att demonstrera hur tomt Sverige blir utan kultur”, skriver initiativtagarna. 

Syftet med manifestationen är att synliggöra ”nedmonteringen och bortprioriteringen av kultursektorn”, som man anser blir konsekvensen av att den nuvarande regeringen har slopat de återstartsmedel som den förra regeringen föreslog i en utredning. I praktiken innebär det en miljard mindre i anslag till kulturen än föregående år. 

– Vi behöver visa att kulturen inte kan bortprioriteras utan att det får konsekvenser för yttrandefriheten, demokratin och för människors själsliga hälsa. De smygande förskjutningarna och neddragningarna är lika farliga som de drastiska, säger Isabel Cruz Liljegren, dramatiker och en av initiativtagarna till protesten, i pressmeddelandet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV