Radar · Miljö

Kor som rapar mindre ska sänka metanutsläpp i Kanada

Metanrap.

Den globala jordbruksindustrin kämpar med att få ned utsläppen av växthusgaser. En stor källa är kor som släpper ut metangaser. Nu försöker kanadensiska forskare avla fram genetisk modifierade kossor som rapar mindre.

En ko kan rapa fram mellan 250–750 gram metan varje dag. Det har forskare från University of Guelph i Kanada räknat ut genom att under sju år studerat de gaser som mjölkkossor släpper ut.

Eftersom boskap står för 14,5 procent av världens utsläpp av växthusgaser, vore en ko som är mindre benägen att rapa upp metan en stor fördel för klimatet, rapporterar Reuters.

Nu har företaget Semex börjat sälja sperma som ska producera en avkomma med en genetik som gör att de rapar mindre. Sperman är framtagen i samarbete med kanadensiska forskare och Lactanet, som är en organisation för landets mjölkbönder.

Minskade utsläpp

Företaget säger att deras modifierade kor kommer att kunna minska de kanadensiska metanutsläppen från mjölkboskap med 1,5 procent årligen, med målet om 30 procent till 2050.

Det finns redan produkter som kossorna kan matas med som ska kunna minska metanet som de rapar upp, men de är inte godkända i alla länder. Så fort kossorna slutar äta det metandämpande medlet börjar de rapa igen.

Men det finns de som är skeptiska till hela konceptet. Färre rapar kan innebära att kossorna får problem med matsmältningen, menar Juha Nousianen, som är vice vd för Valio, ett finländskt mejeriföretag.

– Metan produceras av mikrober i kossornas magar när de bryter ned fibrerna och inte av djuren själva, säger han till Reuters.

Valio har tidigare laborerat med olika sätt att minska metanutsläppen i mjölkindustrin. En metod som de försöker ta fram i ett internationellt projekt är att använda kall plasma-teknologi för att samla in luften i stallarna och bryta ned metanet till koldioxid, vilket skulle reducera metanet med 90 procent, hävdade företaget i februari i år i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Möjligt minska metanutsläpp i lantbruket

Sista spiken i kistan för djuren?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV