Radar · Utrikes

Frankrike upplöser högerextremt parti

Homofobisk demonstration i Paris av högerextrema katolska ultratradionalister.

Frankrikes inrikesminister beordrade på måndagen inrikesdepartement att upplösa Civitas, ett högerextremt parti som främst består av ultratraditionella katoliker, rapporterar AFP

Det var på X (tidigare Twitter) som inrikesminister Gerald Darmanin offentliggjorde att inrikesministeriet ska ”gå vidare med upplösningen” av det högerextrema partiet Civitas. Darmanin skrev att han ”kraftigt” fördömer de antisemitiska uttalanden som gjordes under partiets sommarseminarium förra månaden, rapporterar AFP.

På seminariet den 30 juli förklarade författaren och antisemiten Pierre Hillard att före den franska revolutionen 1789, så kunde inte judar och andra religiösa minoriteter bli franska medborgare eftersom de var ”kättare”.

Hillard tillade: ”Kanske borde vi gå tillbaka till hur det var före 1789”.

Flera politiker och judiska organisationer fördömde kommentarerna.

”Det finns ingen plats för antisemitism i vårt land”, sa Darmanin i sitt inlägg på X.

Ultratraditionella katoliker

”Jag fördömer starkt dessa avskyvärda kommentarer och kommer att ta ärendet till den nationella åklagaren”, fortsatte han.

Civitas, som uppger att de har 165 000 medlemmar, är en organisation av ultratraditionella katoliker. Det erkändes som politiskt parti 2016 och har som sådant fått offentliga bidrag.

Vid förra årets presidentval stödde Civitas den högerextrema politikern Eric Zemmour. Civitas kämpade mot legaliseringen av samkönade äktenskap 2013 och är invandrarfientligt.

Medlemmar i Civitas har tidigare stört offentliga evenemang med hbtq-artister, och partiet anklagas i Frankrike för sexuell diskriminering.

Läs mer:

SD i möten med fransk extremhöger inför EU-valet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV