Radar · Utrikes

Fem poliser greps för mans död under protester

En man avled efter att ha träffats av vad som verkar vara en flash-ball, en gummikula från ett vapen som polisen i Frankrike ofta använder.

Fem poliser i Frankrike har gripits för misstänkt inblandning i en mans död i Marseille under de landsomfattande protesterna tidigare i sommar, uppger åklagare.

En våg av protester sköljde över Frankrike efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl av en polisman i en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

Upploppen möttes av en förstärkt polisinsats – hundratals personer greps och många poliser skadades.

Det har hittills inte funnits några bekräftade uppgifter om att poliser eller demonstranter avlidit under våldsamheterna. Men nu ska fem poliser höras i utredningen av en 27-årig mans död. Händelsen ägde rum natten mellan den 1 och 2 juli.

"Flash-ball"

27-åringen, som var gift och väntade sitt andra barn, dog efter att han känt sig dålig när han körde en moped. Senare visade obduktionen spår på hans bröst som kan ha orsakats av ett skott från en så kallad flash-ball, ett vapen som kan laddas med gummikulor. Vapnet används ofta av fransk polis.

Tidigare i sommar fick en 22-årig man en del av sin skalle amputerad efter att ha blivit slagen och beskjuten med en flash-ball av en grupp män i Marseille som misstänks vara poliser.

Fyra poliser har åtalats för händelsen – vilket har skapat stora kontroverser inom polisstyrkan i Frankrike.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV