Radar · Inrikes

Bajsvatten rinner ut i Göta älv

Översvämningar i Fiskhamnen i Göteborg på tisdagen, efter att Göta älv svämmat över.

Ett sjöräddningsdrama på Orust, översvämmade vägar – och avloppsvatten i Göta älv. Regnet fortsätter att ställa till problem på flera håll i södra och mellersta Sverige.

– Det är ett rejält oväder, säger Johnny Svensson vid räddningstjänsten i Laholm.

De röda varningarna för tisdagen och onsdagen berör i nuläget Halland och de västra delarna av Kronobergs län. Det innebär att mycket stora regnmängder kan leda till ”extremt höga flöden i bäckar och diken på flera håll”.

Runt lunchtid var fiskhamnen i Göteborg täckt av vatten efter att Göta älv svämmat över. Och eftersom de mindre avloppsverken inte kan hantera mängden regnvatten rinner orenat avloppsvatten – bajsvatten – ut i Göta älv, rapporterar P4 Göteborg. Med anledning av det har Göteborgs stad nu stängt sitt upptag av dricksvatten från älven.

E6 helt avstängd

Den norrgående trafiken på E6 i höjd med Kållered stängdes av under dagen efter att vägen svämmat över. Vid 15-tiden på eftermiddagen stängdes även södergående körfält av på grund av nederbörden.

– Vi har ingen prognos för när det kan rulla där igen. Det är väldigt beroende på nederbörd, så vi måste avvakta till det har varit uppehåll ett tag så att vattnet hinner rinna undan, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Längre söderut orsakade kraftiga vindar ett strömavbrott i Kungsbacka. På grund av ovädret har tågtrafiken mellan Borås och Varberg samt Värnamo och Halmstad ställts in, enligt lokala medier. Och i Halmstad står trafiken i södergående riktning helt still på E6:an till följd av ett fallande träd, skriver Hallandsposten. Enligt polisen blockerar trädet hela vägbanan.

Samtidigt meddelar Västtrafik att en hel rad färjeavgångar är inställda på grund av vädret.

Drama på Orust

Även i Laholm har regnet öst ner vilket inneburit mycket vatten i åar och vattendrag.

– Det är väldigt höga flöden så vi har översvämningar i Stensån och Edenbergaån, säger Johnny Svensson, brandmästare och insatsledare på räddningstjänsten i Laholm.

På Orust pågick strax efter lunch ett sjöräddningsdrama när två segeljollar kantrade och fem personer hamnade i vattnet. Ingen behövde uppsöka sjukhus.

Det blåser också hårt längs kusterna. Vindkänsliga fordon avråds från att åka över Öresundsbron. Stena Line har sedan måndagskvällen ställt in en rad avgångar, däribland på linjen Halmstad-Grenå samt Karlskrona-Gdynia.

Trafikstörningar

Destination Gotland ställer in färjetrafiken till ön från lunchtid till midnatt på grund av hårt väder.

Polferries avgångar mellan Nynäshamn och Gdansk ställs in eller försenas och avgångar ställs in mellan Ystad och Swinoujscie. TT-lines färjor mellan Trelleborg och Tyskland kan också eventuellt komma att påverkas, enligt rederiets hemsida.

För delar av Jämtland, Gävleborg, Dalarna och Västernorrland är varningarna också gula. Söder om Rättvik i Dalarna har järnvägen stängts av på grund av vattenpåverkan och det har varit översvämningar och lerskred i Rättvik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV