Glöd · Debatt

Aj, aj, AI – vår undergång?

Fysikern Max Tegmark har startat ett upprop om att pausa AI.

I sitt Sommarprogram den 1 augusti varnade Max Tegmark för så kallad artificiell intelligens. Han har startat ett upprop om att pausa utvecklingen av AI, och Erik Eriksson uppmanar till stöd för uppropet och till fler liknande initiativ.

DEBATT. Hörde ni Max Tegmarks Sommar på radion 1 augusti? Det påminde mig om något jag skrev när jag funderade över framtiden, för närmare 5 år sedan.

Jag ringer Framtidens världsvårdcentral. Som alltid svarar en automatiserad röst:

– Du kommer nu att få göra tre olika val. 1. Mänskligheten hamnar i evigt slaveri under sina egna teknologistyrda laster.  2. Civilisationen går under i ett atomkrig förorsakat av stress och mänskliga misstag. 3. Mänskligheten går långsamt under av klimatförändringarnas härjningar. Om du inte vill välja: dröj kvar tills allt tar – SLUT. (Ur Klippan i Kaikoura, 2019.)

Så ser det ut. Människan hoppar på nya teknologiska ”under” utan att tänka på de nackdelar som kan följa i dess spår. Max Tegmark startade ett upprop om att pausa AI som blivit mycket bekant. Han är en av Sveriges mest kända och respekterade vetenskapsmän och fick med sig flera kollegor, tillika affärsmän. Sådana som tjänar stora pengar på AI, men ändå vill få ett stopp för att utreda AI:s risker, innan vi, och de själva, tappar kontrollen.

Den ståndpunkten är mycket rimlig och borde alltid gälla. Stöd detta och starta liknande initiativ!