Zoom

Moskébrand i Eskilstuna – där SD driver antimuslimska kampanjer

Nyligen brann Eskiilstunas moské ned.

Ännu en moské har brunnit ned i Eskilstuna. Det är inte den första moskébranden i samma stad. Brandorsakerna är inte klarlagda, men vad som står klart är att Sverigedemokraterna i Eskilstuna har haft aggressiva antimuslimska kampanjer under flera år.

”Hotet från islam och islamismen. Den 6 september på Fristadstorgets scen i Eskilstuna.”, står det på SD-Eskilstunas tillkännagivande att Sverigedemokraternas dåvarande partisekreterare, riksdagsledamoten Richard Jomshof (SD) ska hålla ett torgmöte i staden.

”Islamiseringen som vi ser i vår del av världen håller på att bryta ned vårt samhälle och göra det till något sämre. Det måste påpekas, det måste påtalas. Sedan att jag ibland är lite skarp. Det är ju medvetet för att jag vill provocera fram en reaktion, men det är en balansgång ibland går jag kanske över gränsen naturligtvis”, säger Richard Jomshof på Sverigedemokraternas propagandakanal Riks inför talet i Eskilstuna.

SD:s antimuslimska kampanj når Eskilstuna
SD:s antimuslimska kampanj når Eskilstuna. Foto: skärmdump Facebook.

Åkesson – ”Han är inte längre svensk”

I en intervju med Anna-Lena Lodenius, som publicerades i boken ”Slaget om svenskheten” 2009, pekade Jimmie Åkesson direkt ut den svenskfödda Eskilstuna-imamen Abdalhaqq Kielan som icke-svensk.

”Han är inte längre svensk i grunden. Han har sin lojalitet någon annanstans”, hävdade Åkesson som menade att Kielan förlorade sin ”svenskhet” när han konverterade till islam.

På Sverigedemokraternas officiella Facebook-konto i Eskilstuna är bilden tydlig. När partiet lokalt inte berättar om egna aktiviteter eller försöker värva medlemmar målas muslimer ut som det stora hotet.

När partiet kräver att ”utlänningar inte ska få rösta” används en smygtagen bild på en mamma iklädd slöja som går med en barnvagn tillsammans med vad som kan antas vara barnets pappa. Partiet meddelar stolt att de, med hjälp från andra partier, har dragit in stöd till studieförbundet Ibn Rusdh med en bild från utlandet och texten:

SD-Eskilstuna använder smygtagna foton av muslimer i sitt kampanjmaterial
SD-Eskilstuna använder smygtagna foton av muslimer i sitt kampanjmaterial. Foto: skärmdump Facebook.

”Inte en krona till islamism”

Att Ibn Rusdh skulle vara ett islamistiskt studieförbund rimmar inte med verkligheten. Förbundet beskriver sitt uppdrag som att ”stärka och utveckla demokratin inom den muslimska folkrörelsen och bidra till att fullborda den svenska demokratin genom delaktighet, organisering och påverkan”. De erbjuder projekt som ”svenska för alla”, ”forum för jämställdhet” och ”mänskliga rättighetsdagar” och får stöd från en rad kommuner.

Sverigedemokraterna har dock gjort det till sitt projekt att strypa dess finansiering.

Samtidigt visar Expos årsrapport från 2022 på en aktiv vit makt-miljö i staden med relativt hög närvaro av den våldsamma nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen.

Moskéer brinner

Den 26 september i år totalförstördes Eskilstunas moské i en brand. Moskéns talesperson Mohammed Ibrahim säger att han avvaktar polisens utredning innan han drar några slutsatser om branden.

– Församlingen har inte gått ut med att det har funnits någon hotbild mot oss i närtid. Det är det jag kan säga. Vi avvaktar utredningen som pågår. Jag har stor respekt för polisens expertis, och kommunens krisstöd var snabbt på plats. Vårt fulla fokus för oss är våra medlemmar och att arrangera de aktiviteter vi brukar göra fast på annat håll, säger han.

Polisen säger till Syre att de i detta skede utreder grov mordbrand.

– Det är rubricerat som grov mordbrand så det är det vi utreder. Innan vi kan utesluta någonting så har vi den rubriceringen så vi kan vidta de åtgärder vi behöver göra, säger Marcus Anefur, presskontakt hos polisen. Han vill inte uttala sig närmare utan hänvisar till att utredningen pågår.

– Vi gjorde nyligen en teknisk undersökning, det kan jag säga, men vad exakt som framkommit i den vill jag inte gå in på, säger han.

Stödmanifestation efter moskébrand i Eskilstuna 2014
Stödmanifestation efter moskébrand i Eskilstuna 2014. Foto Pontus Stenberg / TT

Inte första gången moskéer utsätts

2014 var ett år med angrepp mot moskéer runt om i Sverige. I maj det året, mitt under pågående kvällsbön, blockerades moskéns dörr med träbalkar och betongblock.

I december brann en moské ned under eftermiddagsbönen. Ett 20-tal personer befann sig i lokalen när branden startade. Fem personer fördes till sjukhus. Tidigt inkom vittnesmål om att någon kastat in ett föremål genom ett fönster. Strax efter spreds uppgifter i media från en ”poliskälla” om att branden i själva verket startades av en fritös.

I högerextrema miljöer blev det en sanning och den nedbrunna moskén beskrivs ofta nedsättande som fritösbranden. Strax efter att nyheten om att en fritös startade bramdem letade sig in i landets största medier dementerades uppgifterna.

”Jag har också sett den teorin, men det finns ingen som verkar kunna stå för de uppgifterna. Jag känner inte till något scenario med en fritös som brandorsak”, sa räddningstjänstens utredare David Hultman till SVT Sörmland.

Enligt honom var det fortfarande inte klarlagt hur branden startade. Däremot bedömde han att den inte startade i köket.

Några månader senare lades utredningen ned, utan att ha kommit fram till hur branden startade.

Extrem normalisering

Polisens utredning kritiserades av islamiska föreningen och de menar att polisens spekulationer och luddiga formuleringar misstänkliggör församlingens egna medlemmar.

Det är inte känt hur bränderna i Eskilstuna uppkom. De antimuslimska kampanjerna i staden ökar dock risken för attentat. Det visar forskning entydigt.

I Säpos senaste årsrapport över hotbilden mot Sverige varnar säkerhetspolisen för att extrema tankar och uttryck har normaliserats.

Brå skriver i sin rapport om islamofobi i Sverige från 2021 att det finns ”få platser där muslimer kan vistas utan att riskera att utsättas för islamofobiska hatbrott”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV