Radar · Migration

Tyskland börjar svänga om asylhantering utanför EU

Migranter och flyktingar ombord på en träbåt utanför italienska Lampedusa i Medelhavet i augusti.

Att sätta asylsökande i läger utanför EU har hittills fått kalla handen från Bryssel.
Men nu börjar Tyskland svänga – och kanske finns en öppning i förhandlingarna om EU:s asyl- och migrationspakt.

I flera år har partier och politiker från framför allt den yttre högerkanten manat till att sköta all asylhantering i läger utanför Europa.
Allt fler regeringar och länder har också tagit upp bollen, i takt med ett stadigt växande migranttryck och i avsaknad av andra gemensamma lösningar.

EU-kommissionen säger emellertid nej – åtminstone tills vidare. Det finns inga regler för sådan verksamhet utanför unionen.

– Vår åsikt är klar: Nuvarande EU-lag gäller bara för asylansökningar på EU-ländernas territorium, inte utanför, fastslog taleskvinnan Anita Hipper i måndags.

"Måste diskutera"

Kanske är ändå en svängning på gång. I Tyskland har såväl den kristdemokratiska oppositionen inom CDU/CSU och det liberala regeringspartiet FDP talat för en utlokaliserad asylprocess.
Dit tycks nu även regeringsdominerande socialdemokratiska SPD vara på väg.

– Vi sluter migrationsavtal med flera länder (i Afrika) och om det i slutändan innebär att man även kan genomföra asylprocessen där så är det något vi måste diskutera, sade SPD:s ena partiledare, Lars Klingbeil, till tv-kanalen ZDF i söndags.

Förhandlar om pakt

Möjligen finns en viss öppning också i de pågående slutförhandlingarna om EU:s nya asyl- och migrationspakt.

Medlemsländerna trycker på för att det ska räcka med en kortare vistelse i ett land på vägen för att kunna skicka tillbaka de asylsökande dit – om bara landet kan definieras som tillräckligt säkert.

Jurister och människorättsaktivister är dock oroade.

”Om förändringarna i den nya pakten går igenom kan konceptet med säkra länder utnyttjas för att ytterligare flytta skyddsansvaret utanför EU”, skriver forskaren Andreina De Leo i en analys för tankesmedjan EPC.

Fakta: Asylhantering utanför EU

I Storbritannien – där invandringspolitiken var en av huvudanledningarna till att man lämnade EU 2020 – har den konservativa regeringen gjort ett avtal med Rwanda om att flyga ner nyanlända dit, för att behandla deras asylansökningar på avstånd.

Än så länge har dock alla utflygningar stoppats, i väntan på att brittiska domstolar ska avgöra om Rwanda är tillräckligt säkert eller inte.

Inom EU är främst Danmark inne på samma spår, hjälpt av att man sedan länge har ett undantag från EU-samarbetet på rätts- och migrationsområdet.

Den danska regeringen har dock tills vidare pausat planerna, dels på grund av intern oenighet, dels i hopp om att kunna få med sig fler EU-länder.

Bland de intresserade finns Österrike, vars inrikesminister i förra veckan diskuterade frågan med sin brittiska kollega.

TT