Radar · Utrikes

Portugals premiärminister avgår

Portugals premiärminister Antonio Costa.

Portugals premiärminister António Costa meddelade på tisdagen att han avgår från sin post på grund av att han uppges ha förekommit i en misstänkt korruptionsskandal.

– Under rådande omständigheter har jag givetvis meddelat min avgång till republikens president, sade Costa i ett tv-sänt tal.

Costa konstaterade att premiärministerns uppgifter inte är förenliga med att dennes integritet ifrågasätts. Han tillade att Portugals president formellt måste acceptera avgångsansökan – vilket president Marcelo Rebelo de Sousa kort därpå också gjorde.

Tårar i ögonen

Den portugisiske premiärministerns överraskande besked kommer bara timmar efter att landets polis gripit hans stabschef i samband med att en razzia genomfördes mot flera regeringsbyggnader och andra fastigheter som en del av en omfattande korruptionsundersökning.

I korthet handlar det om korruptionsmisstankar kopplade till kontrakt om grön vätgas och litiumutvinning – som har fläckat ner flera högt uppsatta regeringstjänstemän.

Den 62-årige vänsterpolitikern Costa har varit Portugals ledare sedan 2015. Han var tårögd när han tillsammans med sin familj tillkännagav tisdagens besked.

Jag litar fullständigt på rättssystemet, slog han fast och bedyrade samtidigt sin oskuld och förklarade att hans samvete var rent.

"Står ej över lagen"

– Om det finns misstankar, är de rättsliga myndigheterna fria att undersöka dem … jag står inte över lagen.

Tidigare under dagen rapporterade lokala medier att Portugals infrastrukturminister Joao Galamba anklagades av åklagare för att vara inblandad i en misstänkt korruptionsskandal.

Då stod det också klart att utredare också ha sökt igenom premiärministerns officiella bostad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV