Radar · Utrikes

Spanien uppmanar USA: Städa upp atomavfall

En av de fyra vätebomberna föll i Medelhavet utanför Palomares.

Spanien vill att USA ska städa upp det atomavfall som finns kvar efter en olycka för nästan 60 år sedan. Men trots att länderna kom överens i frågan 2015 väntar man ännu på att saneringen ska påbörjas.

Den spanska regeringen har tröttnat på att vänta på att saneringen runt byn Palomares i södra Spanien ska inledas och lämnade för flera månader sedan in en begäran hos det amerikanska utrikesdepartementet.

Svaret har varit ”positivt”, skriver El País, men ännu har inget avtal om det som beslutade för åtta år sedan skrivits under. Och regeringen börjar få bråttom, enligt tidningen vill man få frågan avklarad i tid till valet i december.

Atomavfallet kommer från en flygolycka över byn Palomares i Almería den 17 januari 1966, när ett bombflygplan av modell B-52G kolliderade med ett tankningsplan på nära 10 000 meters höjd.

B-52:an bar på fyra plutoniumfyllda vätebomber, var och en med 75 gånger större sprängkraft än atombomben som ödelade Hiroshima 1945, enligt El País.

Två av bomberna föll ner intakta, en på marken och en i havet. Övriga två slog ner nära Palomares, deras tändningsmekanismer exploderade och 20 kilo plutonium spreds över 200 hektar odlingsmark och skog.

Tester genom åren på befolkningen i området har inte påvisat relaterade hälsoproblem, men någon ordentlig sanering har aldrig blivit av och den radioaktiva jorden har heller ännu inte förts till Nevadaöknen i USA.