Radar · Utrikes

FN: Dammkollapsens omfattning svår att uppskatta

Tiotusentals människor har redan evakuerats.

Tidigt på tisdagen kollapsade kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina. Sedan dess har tiotusentals människor evakuerats och ett stort antal samhällen lagts under vatten.

Martin Griffiths, chef för FN:s organ för humanitär hjälp (Ocha), säger att dammkatastrofens omfattning kommer att klargöras de kommande dagarna, rapporterar The Guardian.

– Men det står redan klart att det kommer att bli allvarliga och långtgående konsekvenser för tusentals människor i södra Ukraina, på båda sidor om frontlinjen, som förlorar sina hem, mat, rent vatten och försörjning, sade Griffiths till FN:s säkerhetsråd.

Säkerhetsrådet höll på tisdagskvällen, svensk tid, ett blixtinkallat möte med anledning av dammkollapsen.

Vad som orsakat kollapsen är inte fastlagt ännu, men Ryssland och Ukraina anklagar varandra.

– Det är oklart vem som är skyldig till förstörelsen, men det verkar inte rimligt att Ukraina skulle ligga bakom, säger USA:s FN-ambassadör Robert Wood.

FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA) gick tidigt ut och sade att det inte finns någon omedelbar säkerhetsrisk vid kärnkraftverket Zaporizjzja, som kyls med vatten från dammen. Under tisdagskvällen meddelade IAEA att kärnkraftverket har tillgång till vatten som räcker flera månader.