Radar · Utrikes

Ytterhögern näst störst i Tyskland

"Ni är statsfiender!".

Det radikala ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) är mer populärt bland tyskarna än det varit någon gång tidigare. I en ny opinionsmätning är partiet näst störst.

Omkring 20 procent av tyskarna skulle rösta på AFD om det vore val till förbundsdagen i dag, enligt mätningen från public service-bolaget ARD. Det är det högsta stöd som har uppmätts för partiet i ARD:s mätningar.

Under de senaste månaderna har AFD klättrat i opinionen efter en flerårig svacka. Under de senaste veckorna har det blivit alltmer tydligt att partiet har passerat socialdemokratiska SPD, som leder dagens regeringskoalition.

AFD skakade Tysklands politiska landskapet när partiet fick nästan 13 procent av rösterna i förbundsdagsvalet 2017. I valet 2021 backade partiet till cirka 10 procent.

Partiet klassades 2021 som ”misstänkt” extremistiskt av det tyska författningsskyddet 2021, men den åtgärden underkändes senare i en administrativ domstol i Köln. Partiets ungdomsförbund klassas däremot som en ”bekräftad” extremistorganisation, vilket ger landets säkerhetstjänst utökade befogenheter för övervakning.

Flera av partiets folkvalda har på olika sätt uttryckt stöd för och besökt Ryssland under kriget i Ukraina. Partiet som sådant anklagar den tyska regeringen för att aktivt förstöra landets ekonomi genom sanktionerna och för att vilja dra in Tyskland i ett krig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV