Radar · Utrikes

Tusentals i protest mot Sverige efter koranbränning

Anhängare till det radikala islamistpartiet Tehreek-e-Labiak bränner en svensk flalgga i Karachi.

Tusentals människor gick ut på gatorna i Pakistan på fredagen i protest mot Sverige med anledning av de uppmärksammade koranbränningarna. Uppmaningar till protester hade kommit på fred front: från premiärminister Shehbaz Sharif till landets mest extrema islamistgrupper.

I den mest folkrika staden Karachi hade runt 3 000 anhängare till det radikala och shariaförespråkande islamistpartiet Tehreek-e-Labiak (TLP) samlats. Flera slog sönder dockor som svepts i svenska flaggor.

Partiet uppmanar till total bojkott av svenska produkter och kräver att Pakistan ska kapa alla diplomatiska band till Sverige.

Ytterligare runt 5 000 TLP-anhängare deltog i en av ett dussintal protester  mot Sverige i den näst största staden Lahore.

Brände flaggor

Svenska flaggor brändes runt om i landet, bland annat på marknaden Sitara i huvudstaden Islamabad. ”Koranen är vår röda linje” skanderade hundratals demonstranter på marknaden. De bar plakat som krävde utvisning av Sveriges ambassadör. Andra trampade på svenska flaggor med budskapet ”bojkotta Sverige” och en överkorsad bild på statsminister Ulf Kristersson.

I moskéer runt om i landet fördömdes koranbränningen under fredagsbönen.

”När det kommer till koranen så står nationen enad”, skrev premiärminister Sharif på Twitter.

I ett tv-sänt framträdande i parlamentet på torsdagen ifrågasatte Sharif att den svenska polisen tillät att människor brände koraner i Sverige. I ett tidigare skede sade han sig bli ”äcklad och förfärad” av det inträffade.

Akut möte i FN

FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) kallade i tisdags till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”. Mötet, som hålls på tisdag, har begärts av Islamiska konferensorganisationen (OIC), som har 57 medlemsstater, genom just Pakistan.

Det finns en stark religiös extremistlobby i Pakistan, sade den Pakistanforskande statsvetaren Sten Widmalm till TT tidigare i veckan. Han ser också inrikespolitiska skäl till att ilskan underblåses.

– Pakistan har en pågående kris med sin ekonomi och en opposition som de försöker trycka bort helt och hållet ur det redan bräckliga demokratiska systemet. När man får sådana här frågor som kan uppfattas som yttre hot lägger man ofta mycket energi på att avleda uppmärksamhet till sådana frågor, i stället för att behandla de inrikespolitiska frågorna av mer brännande karaktär, sade Widmalm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV