Radar · Miljö

Skogsbränder i Kanada slår mörka rekord

Flera hundra skogsbränder rasar för närvarande i Kanada.

Kanada härjas av ett stort antal skogsbränder som redan har slagit rekord vad gäller den totala ytan av bränd mark, antal människor som tvingats evakuera sina hem samt kostnaden för att bekämpa bränderna.
Och ännu återstår halva brandsäsongen.

– Det är ingen överdrift att säga att brandsäsongen 2023 är och kommer att fortsatta vara rekordbrytande, säger Michael Norton vid Kanadas motsvarighet till Skogsstyrelsen på en träff med journalister.

Siffror från i onsdags visar att 693 aktiva bränder rasar runtom i Kanada, varav 351 inte är under kontroll. Totalt har 3 412 bränder registrerats hittills i år, en bra bit över tioårssnittet som ligger på 2 751 stycken.

Det varma vädret i kombination med en utbredd torka pekar mot att den höga brandaktiviteten kan komma att hålla i sig under juli och augusti, enligt Norton.

Nära 9 miljoner hektar

Bränderna har sammantaget ödelagt en 8,8 miljoner hektar, en yta ungefär lika stor som den amerikanska delstaten Virginia. Det är betydligt mer omfattande än det tidigare rekordet på 7,6 miljoner brända hektar från 1989 och elva gånger större än tioårssnittet.

– Den slutgiltiga ytan för den här säsongen kan komma att bli ännu mycket högre. Vad vi med säkerhet kan säga i detta nu är att 2023 har slagit alla rekord sedan åtminstone 1986, när man började sammanställa precis statistik, säger Michael Norton.

Bränderna beräknas ha tvingat omkring 155 000 människor att lämna sina hem, den högsta siffran på fyra decennier.

Tusentals brandmän deltar

För närvarande arbetar 3 790 kanadensiska brandmän i de eldhärjade områdena tillsammans med personal från armén. Dessutom befinner sig nära 3 300 ytterligare brandmän från USA, Sydamerika, EU och Asien på plats för bistå med släckningen.

Enligt Michael Norton har kostnaderna för brandbekämpningen ökat stadigt de senaste åren och kostar nu motsvarande 8,1 miljarder per år.

– Med tanke på omfattningen för årets (brand-) aktivitet och det faktum att det fortfarande återstår tre månader råder det för min del inget tvivel om att de direkta kostnaderna kommer att slå nya rekord, säger han.