Glöd · Debatt

Dags att komma tillrätta med fyrverkerierna

På Möllevångstorget i Malmö flög raketerna hit och dit på nyårsafton.

Fyrverkerier på nyår är för många ett festligt slut på året som tar slut och en sprakande början på det nya. Men gillar man inte när det smäller kan det vara mer otäckt än festligt – till exempel för de djur som lever i städerna. Lagarna som reglerar fyrverkerierna borde uppehållas bättre, skriver Joakim Pihlstrand-Trulp.

DEBATT. Nyåret är en fin symbol för avslut och början på något nytt. Vi avlägger nyårslöften och förbereder för fest. Stämningen är på topp, uppblandad med lite härlig ångest. De flesta av oss vill gärna fira att bjuda avsked till det gamla året och bjuda in det nya. Det bör vara något vackert och roligt.

Tyvärr förstörs upplevelsen alltid av mängder av fyrverkerier som smäller och smattrar runt omkring oss. Vi är säkra på att den känslan delas av många. Samtidigt tycker nog även många att det är fint, kul och häftigt med fyrverkerier. Två läger. Två oförenliga ståndpunkter.

Värt att notera är att det vanligtvis är förbjudet och belagt med böter att avfyra fyrverkeripjäser inom tätbebyggt område utan tillstånd. Smällare är helt förbjudna sedan ett antal år tillbaka. Att köpa ut fyrverkerier till minderåriga är att beteckna som langning. Trots det tillåts otaliga människor att i det här avseendet öppet begå brott. För att det är nyår.

Utöver alla explosioner på himlen så fyras en del pjäser av med risk för att direkt skada andra. Det är lätt hänt att en raket slinter och flyger längs marken eller exploderar i markplan. Ibland verkar det till och med ske medvetet. Det här är galet och kan på riktigt göra allvarlig skada.

Egentligen är det förvånande att det tillåts fyrverkerier på allmän plats i stort sett överallt i landet. Vi kan dock utgå från att det egentligen inte handlar om att tillåta, men snarare om att titta åt annat håll och hänvisa till att resurser saknas. Det handlar nog mer om vilja och opinion. Politiker verkar felaktigt tänka att ”folk vill ju ha det här”, så då låter de det bero.

Ser vi konkret till vad fyrverkerier är så bör analysen vara tämligen enkel. Det går helt klart att se fyrverkerier som fint och häftigt, vilket emellertid vägs mot att det är en av buller, skräp och metaller miljöförstörande krigsanalogi som skrämmer väldigt många med sin bombastiska svulstighet. Djur har som exempel liten förståelse för skönheten hos fyrverkerier, utan kreverar snarare i darrande skräck över explosioner och ljussken. Skäl att njuta av fyrverkerier är kanske viktiga till 0,2 procent, medan anledning att avstå 99,8 procent.

Blunda till någon videosekvens om krig som exempelvis invasionen av Irak eller Ukraina, så låter det ungefär som nyårsafton +/- 3 dagar. Öppna ögonen så ser det också rätt snarlikt ut, om än med färre glada färger på himlavalvet.

Jag förespråkar inte förtryck, men samtidigt måste vi erkänna att frihet att skada andra är moraliskt fel. Frihet är något viktigt och bra, men bara om det utgår från ansvar, omtanke och respekt. Lidande väger alltid tyngre än njutning i en etisk ekvation.

Brottet i fråga ingår i straffskalan, men det är något som sällan tillämpas. Hårdare straff här vore faktiskt bra. Inte så att folk behöver hamna i fängelse, men däremot bör de beläggas med kännbara böter vid olovlig användning av pyrotekniska artiklar. Hur ska vi annars komma till rätta med det här problemet?

Vill vi ha fräna ljus på himlen så kan det i stället sättas upp ljusshower med mer lagom ljudnivå. Det vore så mycket bättre. Jag önskar innerligt att nästa nyår är fritt från störande fyrverkerier. Den önskningen delas av många. Så vad sägs om ett retroaktivt nyårslöfte från makthavare runt om i landet?