Radar · Utrikes

Sjukhus överfulla efter skalv: ”Klarar det inte”

Räddningsarbetare söker efter människor i en rasad byggnad i Gaziantep i Turkiet måndagen den 6 februari.

Över 5 000 personer har bekräftats omkomna efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien natten mot måndagen. Dödssiffran väntas fortsätta stiga – men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande.

(Uppdaterad) Över 5 000 personer har bekräftats omkomna efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien natten mot måndagen. Dödssiffran väntas fortsätta stiga – men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande.

Antalet döda efter den jordbävning som drabbade Turkiet och Syrien uppgår nu till 5 000 människor, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I Turkiet har antalet döda ökat till 3 419, medan det syriska vårddepartementet rapporterar om 812. Hjälporganisationen Vita hjälmarna rapporterar att minst 790 personer har omkommit i nordvästra Syrien.

På de jordbävningsdrabbade platserna fortsatte under tisdagsförmiddagen räddningsarbetet i hopp om att fortfarande kunna hitta överlevare under rasmassorna.

– Jag kopplar loss patienter från respiratorn för att koppla upp andra patienter som kan ha större chans att överleva. Vi står i sjukhusets entré och bestämmer vilka patienter vi kan försöka rädda och vilka patienter vi inte ens kommer att försöka rädda, säger Shajul Islam, läkare på intensivvårdsavdelningen på al-Shifasjukhuset i Idlib i norra Syrien, till BBC.

Skalven i Turkiet och Syrien: Det här vet vi

De kraftiga jordbävningarna i Turkiet och Syrien har krävt tusentals offer och flera tusen hus har rasat samman. Detta vet vi om situationen just nu.

Var och när inträffade jordbävningen?

Klockan 04.17 lokal tid (02.17 svensk tid), natten mot måndagen. Den hade en magnitud som uppmätts till 7,8 och inträffade på omkring 18 kilometers djup. Epicentrum var enligt nyhetsbyrån AFP runt 20 kilometer norr om tvåmiljonersstaden Gaziantep i den sydöstra delen av Turkiet.

Landets vicepresident Fuat Oktay uppger att 145 skalv har inträffat, varav tre uppmätts till över 6,0. Det starkaste mätte 7,5 och inträffade strax före klockan 13.30 lokal tid.

Nattens skalv är det kraftigaste som drabbat Turkiet sedan 1939. Det rapporteras ha känts i såväl Grekland som Egypten och registrerades även av mätstationer i Sverige.

Hur många har skadats och omkommit?

Natten mot tisdagen har totalt omkring 4 000 dödsoffer registrerat i Turkiet och Syrien. Antalet offer väntas fortsätta stiga.

Hur stora är skadorna?

Minst 5 600 hus har rasat samman och rapporter om stora skador kommer från många städer inom en radie på minst 30 mil från epicentrum. Det är oklart hur många människor som bor i närområdet. Enligt FN:s humanitära organ Ocha bor i regionen för tillfället 4,1 miljoner människor som är på flykt från främst kriget i Syrien, människor som även sedan tidigare behövde humanitär hjälp.

Varför inträffade skalvet där?

Turkiet är ett av jordens mest jordbävningsdrabbade länder. Den anatoliska halvön utgör i princip en egen mikroplatta och de kraftiga jordbävningar som inträffar där sker när de afrikanska och arabiska plattorna trycks mot den anatoliska plattan. Den spricka som uppstått är enligt seismologen Björn Lund omkring 20 mil lång och går från Medelhavskusten nordost mot östra Turkiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV