Radar · Utrikes

Nyfödd flicka räddades ur rasmassor

En liten flicka räddades ur rasmassor i norra Syrien på tisdagen.

Dödssiffrorna fortsätter att stiga efter de förödande jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien. Men hoppet om att hitta överlevande finns fortfarande. I Syrien kunde ett nyfött barn mirakulöst räddas från ett rasat hus.

I Jindayris i norra Syrien hörde räddningsarbetarna en svag röst. De grävde allt snabbare och till slut såg de var rösten kom ifrån.

En liten flicka, nyfödd och fortfarande bunden i navelsträngen till sin mamma.

– Vi rensade dammet och hittade barnet med navelsträngen intakt så vi klippte den och min kusin tog henne till sjukhus, säger räddningsarbetaren Khalil al-Suwadi, kusin till flickans far, till nyhetsbyrån AFP.

I minusgraderna i norra Syrien sveptes spädbarnet in i filtar och ser ut att klara sig. Men kvar i hemstaden ligger hela hennes familj, pappa Abdullah, mamma Afraa, fyra syskon och en moster på golvet i en släktings hus i väntan på begravning.

Den lilla flickan är en ljusglimt i den annars dystra rapporteringen från Turkiet och Syrien. Antalet döda efter måndagens jordbävning uppgår nu till över 6 200 människor, enligt de siffror nyhetsbyrån AP har sammanställt.

Stort mörkertal

I Turkiet har antalet döda ökat till 4 544, medan det syriska vårddepartementet rapporterar om 812. Hjälporganisationen Vita hjälmarna uppgav sent på eftermiddagen att minst 900 personer har omkommit i nordvästra Syrien.

Men mörkertalet är fortfarande mycket stort. Bilden över många som saknas, befinner sig på sjukhus eller kommit bort från sina familjer är inte klar. Unicef varnar för att tusentals barn kan ha omkommit.

– Vi vet att otaliga skolor, sjukhus och andra vårdinrättningar och utbildningslokaler är bland de skadade och förstörda, något som i allra högsta grad påverkar barn, säger en talesperson till brittiska The Guardian.

Samtidigt kommer en varning från Världshälsoorganisationen (WHO) om att de som behöver hjälp räknas i miljoner och inte tusental. Enligt WHO bor 23 miljoner människor i de utsatta områdena, varav 5 miljoner anses tillhöra ”särskilt sårbara befolkningar”.

Överallt på de jordbävningsdrabbade platserna fortsatte under tisdagen räddningsarbetet i hopp om att i likhet med i Jindayris kunna hitta överlevare under rasmassorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV