Radar · Fred

Svenska freds om avtalet med USA: ”Vansinnigt”

USA:s militär ska få tillträde till 17 svenska militärbaser, medan ett liknande avtal med Norge bara omfattar 4.

”Vansinnigt.” Så beskriver Svenska freds- och skiljedomsföreningens ordförande Kerstin Bergeå det nya försvarsavtalet med USA för SVT.

– Det har inte pratats någonting om att ingå i ett djupgående militärt avtal med USA. Det är något som skett helt under radarn för oss vanliga medborgare. Vi är oroliga att Sverige blir ännu större del av en kärnvapenupprustning i världen och att svenska folket inte har fått komma till tals, säger svenska freds ordförande Kerstin Bergeå till SVT.

”Inget i detta avtal förändrar Norges inställning avseende utplaceringen av utländska styrkor på norsk mark och förvaringen samt användandet av kärnvapen på Norges territorium”, står det i det norska avtalet.

Även Vänsterpartiet är kritiska och partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V) tycker att det är en ”missad möjlighet” att Sverige inte skriver in i avtalet att Sverige inte vill ha kärnvapen på svensk mark.

– Genom att inte skriva in det, ökar man risken för att andra tror att kärnvapen finns på svensk territorium, säger partiets utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling (V) till TT.