Radar · Fred

Svenska freds om avtalet med USA: ”Vansinnigt”

USA:s militär ska få tillträde till 17 svenska militärbaser, medan ett liknande avtal med Norge bara omfattar 4.

”Vansinnigt.” Så beskriver Svenska freds- och skiljedomsföreningens ordförande Kerstin Bergeå det nya försvarsavtalet med USA för SVT.

– Det har inte pratats någonting om att ingå i ett djupgående militärt avtal med USA. Det är något som skett helt under radarn för oss vanliga medborgare. Vi är oroliga att Sverige blir ännu större del av en kärnvapenupprustning i världen och att svenska folket inte har fått komma till tals, säger svenska freds ordförande Kerstin Bergeå till SVT.

”Inget i detta avtal förändrar Norges inställning avseende utplaceringen av utländska styrkor på norsk mark och förvaringen samt användandet av kärnvapen på Norges territorium”, står det i det norska avtalet.

Även Vänsterpartiet är kritiska och partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling (V) tycker att det är en ”missad möjlighet” att Sverige inte skriver in i avtalet att Sverige inte vill ha kärnvapen på svensk mark.

– Genom att inte skriva in det, ökar man risken för att andra tror att kärnvapen finns på svensk territorium, säger partiets utrikespolitiske talespersonen Håkan Svenneling (V) till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV