Radar · Inrikes

Översvämningar i regnovädrets stråk

Bilar försöker ta sig genom en översvämmad rondell i Arlöv vid den avstängda, översvämmade Västkustvägen E6 utanför Malmö.

Regnovädret som har dragit in över södra Sverige har ställt till problem med översvämmade vägar och störningar i flyg- och färjetrafik. Men läget verkar ha lugnat ner sig något.

SMHI har under måndagen utfärdat gula varningar för stora regnmängder över södra och mellersta Sverige, samt södra Norrland.

På tisdagen höjs varningen till röd för mycket höga vattenflöden i Västra Götaland, Värmland, Jönköping och Örebro län. Den röda flödesvarningen, som innebär risk för allvarliga konsekvenser, kvarstår för samma område för onsdagen.

Kraftiga regn- och åskskurar har hittills lett till översvämmade vägar, bland annat Västkustvägen mellan E6:an och Malmö i höjd med Arlöv.

Lugnare än förväntat

På flera håll har räddningstjänsten höjt sin beredskap för översvämningar, däribland Småland–Blekinge samt de värmländska kommunerna Säffle, Arvika och Eda. Även i Storgöteborg är man redo att vid behov kalla in mer folk. Natten och måndagsmorgonen var dock lugnare än förväntat med få väderrelaterade larm, enligt räddningstjänsten i Storgöteborg. En av de mest utsatta städerna på söndagen var Jönköping, där den förstärkta räddningstjänsten vid 22-tiden hade fått in runt 25 regnrelaterade larm.

Ovädret har också påverkat flyg-, väg, och färjetrafik. Polferries har ställt in avgångar mellan Sverige och Polen under söndagen och måndagen, enligt rederiets hemsida.

Flygtrafiken på Arlanda och Landvetter har påverkats med förseningar till följd av åskovädret under söndagskvällen, men även där har läget förbättrats.

På grund av de hårda vindarna rekommenderas vindkänsliga fordon att inte köra över Öresundsbron, en uppmaning som gäller till och med måndag eftermiddag. Det bedöms dock inte bli aktuellt att stänga bron, enligt brobolaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV